Реклама / Ads
0| 3306 |30.12.2022 НОВИНИ

АЕЦ “Козлодуй” подписва с “Фраматом” договор на ядрено гориво

.
Договор за доставка на ядрено гориво за шести блок на АЕЦ “Козлодуй” подписа с френската “Фраматом” българската енергийна централа. 
 

Това се случва след сключеното с “Уестинхаус Електрик” споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок. Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик.

 

С това ще се постигне пълна диверсификация и сигурност на доставките. 

Съмнения обаче имаше дали служебният кабинет не се опитва да върне ядрената ни енергия в ръцете на Русия. Това съмнение не е никак случайно, а скандалът започна да се вихри покрай данданиите в 48-мото Народно събрание около избора на председател на парламента. Тогава служебното правителство тихомълком прие решението да отмени ограниченията при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво - такава забрана въведе предишното правителство на Кирил Петков. Според настоящото ръководство на Министерството на енергетиката по този начин се пречи на “Уестинхаус” и “Фраматом” да участват в процеса по диверсификация. Самият служебен министър Росен Христов посочи в интервю, че това решение не е насочено единствено към забраната да се купува руско ядрено гориво. 


Енергийният министър (който настояваше България да направи всичко възможно, за да се върне на масата за преговори с “Газпром”, след като руската компания спря да доставя газ за страната ни) посочи, че “Фраматом” и “Уестинхаус” нямат общо с Русия. 


Истината е обаче малко по-различна. 


Шведската компания “Уестинхаус” трябва да влезе в играта след изтичането на договора на АЕЦ “Козлодуй” с руската компания ТВЕЛ, част от “Росатом”. За внедряването на горивото на "Уестингхаус" обаче може да се налагат консултантски услуги от руския Курчатовский институт, който по договор с АЕЦ "Козлодуй" въвежда данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен контрол. Според енергийни експерти това ще струва на АЕЦ “Козлодуй” около 8.5 млн. лева. Касетите на "Фраматом", които са пълен аналог на сега използваните от ядрената ни централа, пък са произвеждани в съвместно предприятие с ТВЕЛ.


Преди около месец Христов признава, че “Фраматом” е френска компания, купила руски лиценз, чието производство е изцяло в Европа. Според него тя не е зависима от Руската федерация, защото вече е закупила всички технологии. Христо увери, че е сигурно, че “Фраматом” няма да работят с руско гориво от 2024 г.


“Ако те трябва от този момент нататък да доставят гориво и части, да правят плащания, няма да се квалифицират. Позицията е да не финансираме Русия и да не зависим от несигурни доставки. Ако те изпълняват тези условия, могат да участват", допълни Христов.


Френският министър на енергетиката Аниес Пание - Рюнаше увери, че “Фраматом” е независима от Русия и от френска страна са готови да участват в процеса по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3151 |21.12.2022 Подписват договор за доставка на гориво за АЕЦ ”Козлодуй” с Уестингхаус Електрик Швеция АВ . 14| 3497 |20.12.2022 Росен Христов: Президентът договори с Турция дългосрочна доставка на газ, подписваме до 10 дни . 10| 3644 |11.11.2022 Борисов пак курназлия: Сядаме и подписваме документ, ако правят глупости, пак ще ги свалим . 4| 25217 |31.10.2022 Сигнализират ЕК заради скандалното решение за АЕЦ “Козлодуй”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads