Реклама / Ads
0| 2696 |09.11.2022 НОВИНИ

До април 2024г. се очаква първа доставка на алтернативен тип ядрено гориво

.
Източник: БГНЕС
Мнозинството в Народното събрание възложи на Министерския съвет да ускори процедурата по сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за 5-ти блок на АЕЦ ”Козлодуй”. Очаква се до април 2024 година да бъде първата доставка на алтернативен тип ядрено гориво за атомната електроцентрала. То трябва да е напълно независимо от руските доставчици.
 

Министерският съвет трябва да предприеме всички необходими мерки, които да обезпечат дейността на Агенцията за ядрено регулиране, за да лицензира и зареди до 2024г. неруско ядрено гориво. За възлагането гласуваха 156 депутати "за". Само от БСП и "Възраждане" гласуваха "против".

 

Вносителите от ГЕРБ-СДС се аргументираха, че в нестабилната ситуация заради войната в Украйна българското правителство трябва в спешен порядък да гарантира своята енергийна и национална сигурност, като се осигури алтернатива на руския тип ядрено гориво за атомната централа АЕЦ "Козлодуй", съобщава БНР.

 

Рамадан Аталай от ДПС подкрепи диверсификацията, която по думите му ще гарантира и доставки, и конкурентни цени, и очерта рисковете: "Ако не се случи диверсификацията, ще закъснеем с десетина години и през това време ще очакваме горивото да бъде доставено само от един доставчик".

 

От БСП поискаха проектът да бъде оттеглен, като видяха намеса в работата на Агенцията за ядрено регулиране, а според "Възраждане" е налице тласкане към един доставчик, а именно към ядреното гориво на американската компания "Уестингхаус".

Депутатът от "Български възход" Георги Самандов от своя страна коментира, че в момента трябва да се направи така, че ядреното гориво да бъде лицензирано и системата на вътрешнореакторен контрол да "прочете" новия тип гориво.

 

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС заяви: "Половината от реакторите в Украйна работят с гориво от "Уестингхаус". Пак повтарям обаче - тук не се казва, че горивото ще е от "Уестингхаус". Тук се казва, че горивото не трябва да има руски компоненти, за да не попадне под санкции. Това гориво може да е "Фраматом", може да е "Уестингхаус".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4921 |09.11.2022 Не се осъществи очакването за голямата победа на Републиканската партия в САЩ . 0| 2862 |08.11.2022 Турция още очаква от Швеция конкретни действия срещу тероризма, ако иска да влезе в НАТО . 15| 14362 |08.11.2022 Първан Симеонов: България се разпада на две скорости . 6| 2980 |08.11.2022 Радев очаква МВнР да извика турския посланик за убития полицай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads