Реклама / Ads
9| 21486 |21.10.2022 НОВИНИ

Покрай данданиите в НС служебният кабинет върна ядреното гориво за АЕЦ ”Козлодуй” на Москва

.
Покрай скандалите в Народното събрание около избора на председател на парламента, служебното правителство тихомълком прие решение за отмяна на ограниченията при диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ ”Козлодуй”. За това съобщиха от МС вчера, а новината разпространи допълнително с възмущение бившият енергиен министър Александър Николов. Причината - решението, отменено от служебната власт, е свързано с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация.
 

Изпълнителната власт мотивира решението си с това, че предишният кабинет на практика би могъл да "възпрепятства участието на "Уестингхаус" и изключва възможността "Фраматом" да участва в процеса по диверсификация. 


За какво става въпрос? 


"АЕЦ "Козлодуй" е стартирала дейност по осигуряване на диверсифицирани доставки на свежо ядрено гориво още през 2019 г. Употребата на гориво от нов доставчик обаче може да започне само след лицензирането му от Агенцията за ядрено регулиране.


Освен традиционният доставчик на свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 (каквито са тези в АЕЦ "Козлодуй") – ТВЕЛ – Руска федерация, такова произвеждат и компаниите Уестингхаус – Швеция и Фраматом – Франция.


Уестингхаус произвежда касети със свежо ядрено гориво тип RWFA, които биха могли да се използват в АЕЦ "Козлодуй", ако бъдат лицензирани от АЯР. Внедряването на този тип касети може да изисква консултантски услуги от НИЦ "Курчатовский институт", който по договор с АЕЦ "Козлодуй" въвежда данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен контрол.


В съвместно предприятие с компанията ТВЕЛ, Фраматом произвежда касети с ядрено гориво, които са пълен аналог на използваните в АЕЦ "Козлодуй", посочват в решението си от МС.


"7 месеца мъка. Запазване на междунареден екип, подготовка на проект, работа с регулатори създаване на НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРСКА ЕНЕРГЕТИКА, с подкрепа от всички наши европейски и трансатлантически партньори. Изпратена в кофата. От гълъби, медузи... а иначе просто родоотстъпници. Или прости родоотстъпници. 

Обърнете се към близкото си минало. Отношението на Газпром към България не ви ли стигна, господа? Извинете, другари! Не ви ли стигна?! Колко още ще се навеждате?! Не ви ли стигна да унижавате нацията ни?! Докога ще превръщате България в заложник на един ненормален сатрап с имперски или просто наполеонови комплекси?! 


40% от локалната ни консумация зависи от АЕЦ Козлодуй, безсрамници!!! Безродници!", написа гневно Александър Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6790 |18.10.2022 Служебният кабинет удовлетворява интересите на частна фирма за АМ "Струма", твърди Сандов . 1| 3078 |17.10.2022 Служебният министър предлага увеличение на цените на клиничните пътеки . 6| 3243 |07.10.2022 Военният министър отрече служебният кабинет да купува нови самолети . 0| 3684 |07.10.2022 Азербайджан и Армения си стиснаха ръцете за гражданска мисия на ЕС покрай границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads