Реклама / Ads
5| 8998 |22.10.2022 НОВИНИ

С ръка на сърцето Христов се кълне, че не предал, а защитил интересите на България

.
Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох, но ги и защитих.
 

Това заяви с ръка на сърцето в ефира на bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов. 

 

Коментарът му идва на фона на поредния скандал в управляваното от него ведомство. В сряда стана ясно, че изпълнителната власт тихомълком е приела решение, с което отменя такова на предишния кабинет и на практика върна ядреното гориво за АЕЦ ”Козлодуй” на Москва. Изпълнителната власт мотивира решението си с това, че предишният кабинет на практика би могъл да "възпрепятства участието на "Уестингхаус" и изключва възможността "Фраматом" да участва в процеса по диверсификация. 

 

Предишното решение е свързано с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация.

 

“В предишното правителство не е имало компетентност по отношение на енергетиката. В последния си ден министър-председателят отиде в АЕЦ “Козлодуй“ и нареди сключването на договор с “Уестингхаус". В България е решено да се търси доставчик, който не е от Русия, но ядреното гориво на “Уестингхаус" не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е сключен, но е направен опит да се ограничат всички други възможни доставчици”, посочи пред bTV Христов.

 

Той добави, че друг основен конкурент е френска компания, която произвежда сходни на касетите, използвани в АЕЦ "Козлодуй“. 

 

Според него отменянето на постановлението на Министерския съвет ще позволи включването на други оферти на компании в търга.

 

Христов увери още, че няма опасност от режим на тока през зимата. 

 

“Домакинствата, които потребяват над 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Енергията над тези 800 киловатчаса, ще бъде по пазарната цена, определена от дружествата“, посочи министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2690 |20.10.2022 Иво Христов: Настоях Черно море да залегне като стратегически регион в сателитната програма на ЕС . 10| 5565 |18.10.2022 Енергийният министър Христов: „Газпром“ е в таймаут за размисъл за България . 1| 2981 |18.10.2022 Иво Христов: Ядрената война и удавянето в пропаганден конформизъм са два пътя към самоунищожението . 3| 3176 |17.10.2022 Михайло Подоляк: Руските чудовища извършват масови убийства в сърцето на ЕВропа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads