Реклама / Ads
2| 3037 |09.11.2022 НОВИНИ

Депутатите накараха кабинета “Донев” да договори доставка на неруско ядрено гориво

.
Служебният кабинет да мисли как да се сключи договор за доставка на неруско ядрено гориво. Това реши Народното събрание, което възложи на изпълнителната власт да осигури условия за лицензиране и сключване на такова споразумение. Против решението бяха 46 депутати - групите на “Възраждане” и БСП.
 

Проекторешението, внесено от ГЕРБ, предлага ускорено сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", със срок за първа доставка и до април 2024 година. В текста на приетото проекторешение изрично се подчертава, че потенцителните доставчици трябва да гарантират пълна независимост на използваните технологии и лицензи от доставчици и юридически лица, регистрирани в Русия.

 

Така на практика НС връща два хода назад случващото се с ядреното гориво за АЕЦ “Козлодуй”. Припомняме, че докато се дебатираше кой да бъде избран за председател на 48-ия парламент, служебния кабинет тихомълком отмени решение на предишната изпълнителна власт, с което се гарантираше диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за ядрената ни централа.

 

Служебното правителство отменило решението за АЕЦ "Козлодуй", защото то не е било насочено единствено към забрана да се купува руско ядрено гориво, а освен това засяга един от основните доставчици - "Фраматом". Става дума, по думите на служебния енергиен министър Росен Христов, за френска компания, която вече не зависи от руски доставки. 

 

"Закупили са всички технологии и материали и нямат какво да купуват повече от Русия", увери Христов в края на октомври.

 

По думите му сигурно е, че "Фраматом" няма да работят с руско гориво от 2024 г. 

 

"Ако те трябва от този момент нататък да доставят гориво и части, да правят плащания, няма да се квалифицират. Позицията е да не финансираме Русия и да не зависим от несигурни доставки. Ако те изпълняват тези условия, могат да участват", допълни тогава служебният енергиен министър. 

 

БСП са категорично против последното решение на Народното събрание. Левицата твърди, че вносителите от ГЕРБ целят “да повторят безобразията с газовите доставки”.

 

Припомняме, че от БСП се обявиха против решението да се скъса връзката с “Газпром”, след като руската държавна компания спря доставките на синьо гориво за страната ни. Борислав Гуцанов от редиците на червените посочи, че депутатите могат да изложат енергийната сигурност на страната ни на риск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3017 |09.11.2022 В НС се скараха кой е по-, по-, най-виновен за убийството на границата. Депутатите изслушват Демерджиев . 4| 2859 |07.11.2022 Депутатите ще четат “Труд”, “Уикенд”, “Стандарт” за сметка на НС . 8| 5675 |05.11.2022 Посланикът на Украйна: Решението на депутатите е важно, дали сме заявки за С-300, гаубици 152 мм, Су-25 и МиГ-29 . 3| 3090 |04.11.2022 Аламанов: Депутатите в НС гласуват електронно за връщане на хартията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads