Реклама / Ads
10| 2324 |07.08.2024 НОВИНИ

Скандален спектакъл в парламента заради ядрената сделка с Киев - в главните роли "Величие" и "Възраждане"

.
В параламента
Скандален спектакъл, за кой ли път, се разигра днес в парламента, докато депутатите обсъждаха и накрая отхвърлиха искането на БСП да бъдат спрени преговорите за евентуална продажба на Украйна на оборудването от неосъществения проект за атомна централа в Белене. Разговорите с Киев се водят вече от около година, но конкретен резултат досега няма.
 

Социалистите държаха да се замразят опитите за сделка, докато не се извърши експертен анализ дали части от оборудването на "Белене" могат да се ползват от действащата АЕЦ в Козлодуй. По-конкретно, става въпрос за парогенераторите от "Белене", за които депутатите от БСП твърдят, че са идентични на използваните в Козлодуй. Ако бъде продадено оборудването преди да се направи такава оценка, това ще бъде държавна измяна, предупредиха социалистите.

 

В подкрепа на предложението очаквано се обявиха от "Възраждане". Националистите обаче не искат оборудването от "Белене" да се използва за резервни части, а настояват да се преценят още веднъж всички възможности да се построи втора атомна централа – включително с помощ от Русия.

 

Спектакълът започна, когато в дебата се намеси Красимира Катинчарова, която принадлежи към фракцията на Ивелин Михайлов във "Величие". На преговорите за правителство, които ИТН водеше миналата седмица, групата на Михайлов в лицето на Катинчарова обяви, че подкрепата й за кабинет минава през това да бъде обсъдено в парламента тяхно предложение за довършване на проекта за АЕЦ "Белене" с украинска помощ. От ИТН обещаха да помогнат това предложение да влезе в дневния ред на парламентарната енергийна комисия. И действително го направиха, но повечето депутати в комисията просто отказаха да го разгледат.

 

Днес Катинчарова обвини за това шефа на комисията Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и поиска оставката му. В отговор Добрев напомни, че колегите му не са пожелали да се обсъди предложението, а той самият нарушил правилника, като позволил на Катинчарова "да си направи пиар", както се изрази, пред комисията. Това изобщо не впечатли депутатката от "Величие". "Ако сте нарушили правилника заради мен, тогава и затова ви искам оставката!", извика му тя.

 

Добрев отиде на трибуната, за да й връчи копие от правилника на парламента, за да й покаже, че тя не го познава. Катинчарова го взе и го хвърли..

 

Тук думата взе Цончо Ганев от "Възраждане".  Той определи Катинчарова като "психически неуравновесена" и обвини "Величие", че иска да подари "Белене" на Украйна, в което била подкрепена от ГЕРБ и ДПС. "Катинчарова, знам, че няма да го разбереш, ще ти го нарисувам!", грубо се обърна Ганев към депутатката от "Величие", която му подвикваше от залата.

 

Павела Митова от ИТН  се оплака, че по време на преговорите за правителство й се наложило да изтърпи "мъката" да слуша Катинчарова да говори за "Белене". След това хапливо посъветва колежката си да намери депутат от ГЕРБ-СДС с прякор Мозъка, за да поиска помощ от него.

 

Тогава Катинчарова поиска – за пореден път, да се обясни лично от трибуната. Водещата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ-СДС отказа. А Катинчарова взе, че се качи на трибуната, където седеше Кирова, в опит лично да се разберат. Един от квесторите й препречи пътя и Катинчарова се ограничи с викове към Кирова отстрани. Накрая Кирова отстъпи и позволи на депутатката да говори. Катинчарова обяви, че няма значение колко добре познава парламентарния правилник, и че не се интересува от подигравките на колегите си. "Митова, много викате", скастри тя колежката си от ИТН, която й правеше забележки от място.

 

На трибуната я последва лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той цветисто определи "Величие" като "нагла, престъпна, политико-финансова пирамида";

 

Дебатът се изроди съвсем в хаотична размяна на реплики и обиди, и така беше до гласуването. На него предложението на БСП беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2211 |07.08.2024 Решение на кабинета: Наши военни ще обучават украинските колеги в НАТО . 2| 3270 |07.08.2024 Монети, крави, диаманти, освобождаване от военна служба: необичайните стимули за медалистите на Олимпийските игри . 8| 7177 |07.08.2024 Българският самурай на транспорта Гвоздейков сан се вихри при Горно Камарци. Бай Тошо би се възхитил . 16| 2862 |07.08.2024 "Непобедимата и легендарната" цял ден не успява да изтласка украинските бойци от Курска област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads