Реклама / Ads
5| 4702 |15.08.2024 НОВИНИ

Politico: Енергетиката на България - в корупционни скандали. Бурни реакции в Украйна около купуването на реактори от АЕЦ "Белене"

.
Законодателите твърдят, че закупуването на остаряло оборудване за атомна енергия от България няма да помогне за запазване на електричеството и може да подхрани корупцията.
 

Правителството на Украйна се бори с нарастващата опозиция срещу многомилионна аделка за купуване на спрени ядрени реактори, като се сблъсква с обвиненията, че длъжностните лица отварят вратата за корупция точно в момент, когато се стремят да изчистят енергийния сектор на страната, пише "Politico" в свой анализ.

 

Правителството иска да пусне в експлоатация два нови блока в атомната електроцентрала „Хмелницки“ в Западна Украйна, като твърди, че те ще помогнат за укрепването на енергийната мрежа на страната, която е разрушена от руските бомби. Според тях най-бързият и ефикасен начин за това е да се закупят реактори руско производство, които в момента се намират на склад в България, на приблизителна стойност 600 млн. долара.





Но сделката се нуждае от подписа на законодателите, а няколко депутати - включително поне един от партията на президента Володимир Зеленски - твърдят, че сделката може да направи огромна дупка в оскъдния бюджет на страната за остарели технологии, които невинаги ще помогнат на украинците да предотвратят предстоящите прекъсвания на електрозахранването.

 

Въпросът достигна своя връх във вторник сутринта, когато правителствени служители се срещнаха с членове на парламента, за да обсъдят въпроса. Според двама присъстващи депутати правителството е признало, че в момента не разполага с необходимата подкрепа на фона на витаещите съмнения.

 

„Изключително рядко се случва неща на такова високо ниво да не получат подкрепа“, заяви Андрий Жупанин, депутат от управляващата партия на Зеленски и член на парламентарната комисия по енергетика.

 

Той изброи няколко въпроса, които според него са останали без отговор: „Можем ли да си позволим да купуваме руски ядрени реактори по време на пълномащабна инвазия? И какво е състоянието на тези реактори? Те са купени от България преди 10-12 години, така че ще работят ли, когато пристигнат в Украйна?“.

 

Министърът на енергетиката на Украйна, Герман Галушченко, който прокарва плана, обаче отхвърли опасенията, като заяви, че разширяването на ядрената енергетика е единственият вариант за затруднената енергийна мрежа и че двата реактора ВВЕР-1000 са най-ефективният вариант за Украйна.





„Срещу руските атаки ядрената енергия [съставлява] 60% от нашия енергиен микс и е гръбнакът на нашата енергийна система“, каза той в коментар за "Politico". „Развитието и добавянето на още блокове към Хмелницката атомна електроцентрала е приоритет за правителството на Украйна“.


Нужда от ядрена енергия

 

Спорът създаде още една точка на противоречие, докато Украйна се опитва да се справи с корупцията в енергийния си сектор. По-рано тази седмица заместник-министърът на Галушенко, Олександър Хейл, беше арестуван заради обвинения, че е настоявал за подкуп от половин милион долара в замяна на прехвърляне на оборудване за добив на въглища, принадлежащо на държавно предприятие.

 

Жупанин и колегите му твърдят, че покупката на руски ядрен реактор ще се превърне в още едно място за подобни съмнителни сделки.

 

„През последните 10 години имаше много наказателни дела срещу хора, които използваха търгове за извличане на парични средства от държавната ядрена енергийна компания на Украйна“, казва той в интервю. „Ако им позволите да харчат милиарди гривни за това, можете да очаквате поредица от наказателни дела през следващите 10 години.“

 

Галушченко отхвърли обвиненията, че правителството укрива информация.

 

„Самият факт, че законът е в [парламента] и ние обсъждаме неговите разпоредби с депутатите и обществото, е ясен знак за нашата откритост“, добави той. „Всички спекулации относно „прозрачността“ са манипулации на сили и кръгове, които не са заинтересовани от развитието на украинския държавен ядрен сектор.“





Въпреки това парламентаристите продължават да твърдят, че правителството не е успяло да отговори на ключови въпроси за това как схемата осигурява съотношението цена-качество или решава проблемите на затруднената енергийна мрежа. Ярослав Железняк, икономист и депутат от украинската либерална партия „Голос“, заяви, че не е сигурен, че правителството може да успокои тези опасения.

 

„Има много депутати от почти всички фракции, които не го подкрепят“, каза той пред "Politico" след срещата във вторник. „Притеснени сме от корупцията в този процес на възлагане на обществени поръчки и не сме получили никакви обяснения.“

 

Енергийният сектор на България е изправен пред свои собствени корупционни скандали - във вторник следователи нахлуха в офисите на държавния оператор на газопреносната мрежа в рамките на разследване за предполагаема злоупотреба с пари от ЕС. През май поддръжници на крайнодясна, проруска политическа партия в страната блокираха достъпа до една от атомните електроцентрали в страната на делегация от Киев, която възнамеряваше да инспектира оборудването, което планира да закупи за собствения си сектор на атомната енергетика.

 

Украинската неправителствена организация за енергетика и околна среда „Екодия“ също изрази загриженост относно предложенията за Хмелницки, като заяви, че проектът ще разчита на „остаряло оборудване, произведено в Русия“ и че „използването на остарели технологии може да доведе до сериозни проблеми с безопасността и ефективността“.

 

Вместо това групата твърди, че е по-добре да се инвестира в по-малки съоръжения за производство на електроенергия, включително възобновяеми енергийни източници, разпределени на по-голяма територия. Владимир Кудрицки, главен изпълнителен директор на държавната енергийна компания Ukrenergo, заяви по-рано тази година, че изграждането на широка мрежа за зелена енергия ще направи мрежата по-малко уязвима към руски атаки.





През последните месеци Москва засили ракетните удари и ударите с дронове по ключова инфраструктура, като по този начин осакати електроенергийната система и постави Украйна в зависимост от вноса от ЕС. Анализаторите предупреждават, че без съгласувани усилия за въвеждане на допълнителен капацитет в експлоатация и осигуряване на защита на критичните обекти с противовъздушни ракети, страната може да се изправи пред енергийна криза тази зима.

 

Пожар в Запорожската атомна електроцентрала в окупираната от Русия Южна Украйна през уикенда породи опасения за катастрофа на обекта, намиращ се близо до фронтовата линия. Международната агенция за атомна енергия многократно е предупреждавала, че електроцентралата, завзета от Москва в първите дни на пълномащабната война, се експлоатира при опасни условия.

 

Габриел Гавин, Politico. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2213 |15.08.2024 Кметът на Банкя вчера разбрал за съществуването на пламналия старчески дом . 0| 2464 |15.08.2024 Д-р Симидчиев: Димът от горящи гори, сметища и гуми може да доведе до инфаркт, инсулт или рак . 0| 2208 |15.08.2024 Три медала за България от първата Международна олимпиада по изкуствен интелект . 31| 2853 |15.08.2024 Протест ще иска вето върху забраната на ЛГБТ теми в училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads