Реклама / Ads
10| 2930 |26.03.2023 НОВИНИ

Мислим как да компенсираме скъпия газ в “Чирен” чрез пари от ЕС

.
България обсъжда варианти са компенсация заради нагнетения резерв от скъп газ в газохранилището в “Чирен”, заяви пред Българското национално радио служебният министър на енергетиката Росен Христов. Идеята е да се поискат средства през европейски фонд. Предстои въпросът да бъде поставен идната седмица на среща между енергийните министри в държавите-членки.
 

Ако ЕС обаче затръшне тази врата, служебният кабинет е готов с план Б - средствата да дойдат от бюджета. За да се произнесе Брюксел обаче, необходимо е предложението да бъде обсъдено в редица институции - първо на ниво Европейска комисия, а след това да се гласува и в Европейския парламент.

 

Христов поясни също така, че България все още е зависима от Русия по отношение на части и оборудване за ядрената ни централа. Решението за дерогация за закупуването на части и материали за АЕЦ “Козлодуй” от Руската федерация. То предизвика множество критики. Експерти посочиха пред ФрогНюз, че такова решение е необходимо, тъй като голяма част от поддръжката на ядрената ни енергетика е зависима именно от Москва. 

 

“Дългосрочно търсим алтернативни доставчици, които могат да доставят това оборудване и части. Работим с всички държави, където има такива реактори, така че да обезпечим едни такива дълготрайни доставки. Другото е - презапасяваме се с такива части, които могат да се окажат рискови и да е трудно да доставим. Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ "Козлодуй", обясни Христов и допълни, че дерогацията не е еднократна, а по всяка вероятност ще бъде необходима и занапред, защото “над 40 са елементите, които се доставят от Русия без алтернатива”. 

 

"В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности - 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”, заяви министър Христов.


По думите му трябва да се направи предпроектно проучване, което да включва анализ на съществуващото оборудване, което е на площадката на "Белене":


"Анализ на възможността то да бъде интегрирано в европейска или американска цялостна система за ядрена централа. На база на тези технически анализи можем да вземем решение какво да правим - дали да го използваме като част от нова система, построена с европейско или американско участие, дали да търсим продажба, или по друг начин това оборудване да влезе в експлоатация".


Решението ще бъде взето от Народното събрание, а служебното правителство ще предостави този анализ, обясни министърът не енергетиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2871 |13.03.2023 Тодор Джиков: Краткосрочно ще компенсираме земеделците за водата . 0| 3164 |26.02.2023 Хиляди на протест в Португалия заради скъпия живот . 3| 3339 |22.02.2023 Проф. Михаил Станчев: Хората в Харков вече не се страхуват, сега мислим как да се върнем . 0| 4352 |17.02.2023 Никола Рахнев за Фрог: Най-естествената реакция след земетресенията беше да помислим как да помагаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads