Реклама / Ads
0| 4353 |17.02.2023 НОВИНИ

Никола Рахнев за Фрог: Най-естествената реакция след земетресенията беше да помислим как да помагаме

.
Източник: Facebook
След като се случиха земетресенията в Турция и Сирия, най-естествената и нормална реакция беше да помислим как да помагаме, тъй като на първо място сме хора. Това каза за ФрогНюз Никола Рахнев основател на “Гората.бг”.
 

“Организирахме благотворителната кампания изключително бързо, обърнахме се към голямата общност на “Гората.бг”, казахме че събираме средства, с които ще дарим за Сирия и Турция.  Организирахме и центрове, в които хората да могат да дарят топли одеала, някои видове дрехи, които са необходими”.


Никола разказва, че буквално за няколко дни кампанията на “Гората.бг” успява да събере доста средства. 


“Аз знаех, че ще ги съберем и още от ден първи започнах да търся доставчици, оферти и възможности. Свързахме се с най-големите компании в България. От една от тях закупихме 24 тона ориз, от друга 48 тона брашно, като договорихме и най-добрите цени, защото хората проявяваха много голяма съпричастност и ни даваха продуктите на производствени себестойности”. 


"Към днешна дата пристигналите тирове с помощи в Турция са 4, в Сирия има един, който е пристигнал и три, които са изпратени, като до понеделник те ще станат общо 5".


.

“Даренията, които изпращаме са максимално важните неща. За Сирия това приоритетно са храни  - 24 тона ориз, изпратихме и около 40 тона брашно и около 20 тона други разнообразни храни, хиляди бройки топли дрехи, одеала, завивки, и други важни неща. С помощта на наши партньори осигурихме и медицинска техника, както и лекарствени средства”, каза Рахнев.


.

“В Турция към момента приоритетно даряваме в хиляди бройки топли одеала, завивки, дрехи и храна разбира се. Тя беше изключително важна, имаше остър недостиг, говорим за около 30 000 консерви, над 10 000 опаковки, годни за незабавна консумация, като спагети, палети с макарони. За Турция изпратихме и 5000 детски играчки, за да подкрепим децата и емоционално в тази така трудна ситуация”.

 


.

“След събирането на офертите веднага заплащахме продуктите, с огромната подкрепа на една логистична фирма. Те ни помогнаха и организираха логистиката напълно безплатно.”


“Земетресенията се случиха в понеделник срещу вторник, като в четвъртък ние вече бяхме изпратили първите тирове за Турция и Сирия”, обясни Никола. 


“Продължаваме и сега да действаме проактивно, наблюдаваме обстановката на дневна база. Говоря поне по 4-5 пъти на ден с хора, които са в Турция, както и със сирийци, които са в България и с хора, които са в Сирия, за да знаем каква е реалната ситуация, която се случва там, тъй като тя ежедневно се променя”.

 


.

“Над 11 млрд. лв. бяха събрани в Турция и то в рамките само на една единствена кампания, отделно хиляди тирове бяха пристигнали, така че първоначалната нужда от храна към момента я няма”, подчерта Рахнев.


“Това, което е необходимо са палатки, одеала, спални чували, газови отоплители, средства за лична хигиена, така че ние следим и адаптираме структурата на нашите дарения спрямо това, което е нужно. Отделно търсим да дарим и закупим между 5 и 10 тона адаптирано мляко за бебета”, допълни той.

 


.

“В Сирия ситуацията с доставките е малко по-сложна, тъй като знаете, че там повече от 12 години има гражданска война. Територията, която е най-засегната от земетресението е северната част на страната, която не е под контрола на официалния режим на Асад. В северната част, която е под контрола на т.н. опозиция са засегнати около 4,5 млн. души. Ние работим приоритетно на тази територия не поради политически или идеологически причини, а защото там са пострадалите хора”. 

 

“Първите тирове, които пристигнаха на тази територия бяха 14, като 2 от тях бяха български, другите на ООН. Българският народ, с помощта на нашата организация успяхме да бъдем от първите, които изпратиха тирове с хуманитарна помощ”, каза онователят на “Гората.бг”. 

 

“Необходимостта в Сирия е от базови храни, които ние закупуваме, а те готвят и раздават на всички”. 


“Това е още един от начините да се намалят рисковете от злоупотреба, защото ако се изпращат храни, които са за директна консумация е възможно да има злоупотреби, кражби, разпиляване.За щастие благодарение на организацията, с която ние работим досега не е имало злоупотреби”, подчерта Никола Рахнев.

 

Ако искате и вие да се включите в кампанията за пострадалите от зметресенията в Турция и Сирия, може да го направите с банков превод:
Фондация „Гората.бг“
IBAN: BG74RZBB91551011840078
Основание: Земетресение (Сирия/Турция)

 

разговаря: Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2950 |16.02.2023 Никола Стоянов: Надявам се от февруари да има по-голям спад на инфлацията . 14| 10674 |15.02.2023 Николай Радулов: Ива Митева е инициаторът за свалянето на Никола Минчев като председател на НС . 9| 3266 |15.02.2023 Санкционираният Николай Малинов отива в Москва при Лавров на инструктаж . 10| 3377 |13.02.2023 Никола Минчев: Не можем да си позволим да налагаме руската гледна точка в западния свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads