Реклама / Ads
10| 3376 |13.02.2023 НОВИНИ

Никола Минчев: Не можем да си позволим да налагаме руската гледна точка в западния свят

.
Източник: личен архив
Налагането на поредните санкции и включването на поредните български лица в списъка е знак, че установяването на върховенство на закона и провеждането на една всеобхватна съдебна реформа трябва да се случи.
 

Това трябва да бъде не защото се изисква отвън, а защото е важно за страната ни, каза в предаването "Още от деня" по БНТ Никола Минчев от "Продължаваме промяната" по повод излезлия на 10 февруари нов списък със санкционирани от САЩ по закона "Магнитски" българи.

 

За нас съдебната реформа не е въпрос за парламентарни процедурни хватки.

 

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" сме двете парламентарни сили, които имахме воля да се случат реформите, свързани с антикорупциуонното законодателство, липсата на воля дойде от други групи. От ДБ внесоха законопроекта си още в първия ден на новия парламент, но разглеждането му беше забавано максимално от ГЕРБ с мотива, че се чака и законопроектът на правосъдния министър Крум Зарков, заяви Минчев.

 

Нямаме проблем по този законопроект да гласуват и други политически сили, включително и ГЕРБ, защото той е свързан подобряване на законодателната уредба в България. Много се надявам в следващия парламент да има мнозинство и законопроектът да бъде приет, добави той.

 

Той коментира и подписаното днес официално коалиционно споразумение за предсрочните парламентарни избори между ПП и ДБ.

 

Целта е да бъдем първи, за да можем да наложим дневния ред в българската политика, темите, които считаме за проиоритети. Съдебната реформа излиза напред като основен приоритет, както и развитие на иновативна и конкурентна икономика, по-справедлива държава чрез намаляване на неравенставата. Надявам се, че след 2 април ще усепем да наложим тези приоритети, посочи Минчев.

 

В момента разделението по темата "корупция и борба с корупцията" е много ясна. От ПП и ДБ сме на страната на борбата с корупцията. Направихме стъпки, които ясно показват, че сме готови да водим тази борба, отбеляза той.

 

Според него мотивът за обвинението срещу бившия министър на енергетиката в кабинета "Петков" Александър Николов е политически. Това е едно политческо, предизборно действие, изцяло в духа на това, което българската прокуратура прави в последните години, каза Никола Минчев.

 

Той заяви, че от ПП не са съгласни с изразената от президента Румен Радев в Брюксел позиция "да не се допуска българска военна помощ за Украйна".

 

Има решение на Народното събрание и независимо дали то се харесва или не се харесва на някого, трябва да се спазва. Важна е и цялостната позиция за войната в Украйна. Не можем да си позволим да налагаме руската гледна точка в западния свят, подчерта Минчев.

 

В отговор на въпрос той уточни, че не е обсъждано с ДБ дали има основания за импйчмънт на президента Радев. Тепърва предстои да го обсъдим, посочи Никола Минчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2853 |12.02.2023 Никола Стоянов: Слагането на таван не работи добре, ще разчитаме на конкуренцията да свали цените . 17| 3198 |12.02.2023 Николай Малинов: Не съм руски шпионин, враговете ми ме наказват за измислени провинения . 9| 3360 |08.02.2023 Никола Минчев: NEXO не е реален казус, той е измислен проблем, хвърляне на прах в очите . 9| 3351 |08.02.2023 Николай Василев: Няма да има сериозно покачване на цените при влизане в еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads