Реклама / Ads
0| 3271 |02.09.2022 НОВИНИ

СНСО на Украйна: АЕЦ „Запорожие“ е заплаха за света

.
Източник: БГНЕС
Правителството в Киев все още не е напълно наясно със ситуацията в АЕЦ „Запорожие“, включително с потенциалните заплахи, въпреки продължаващата инспекция там от екип на МААЕ. Съответното твърди секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, цитиран от Асошиейтед прес.
 

В интервю за информационната агенция Олексий Данилов призова международната общност за допълнителна подкрепа за демилитаризирането на зоната около тази най-голяма в Европа ядрена електроцентрала.

 

„Не знаем какво става там, дали тя е минирана от руснаците, или не“, каза той, говорейки в строго охранявана сграда в центъра на Киев, чиито входове и прозорци са покрити с торби с пясък.

 

„Искам да подчертая, че това е предизвикателство за целия свят - как да бъде обезопасена тази ядрена инсталация. Ако световната общност ни сътрудничи по този въпрос, ще бъдем много благодарни“, добави Данилов.

 

Електроцентралата, която бе превзета от руските войски почти веднага след нахлуването им през февруари в Украйна, все още се управлява от украински персонал и остава свързана с енергийната система на Украйна. По думите на Данилов с наближаването на зимата Украйна взема мерки да осигури подаването на ток за страната, в случай че връзката с АЕЦ „Запорожие“ бъде прекъсната.

 

Пред АП той потвърди, че Киев няма намерение да преговаря с Москва за мир, докато украински територии са под руска окупация. Според него даже и Путин да умре, това няма да означава край на войната, защото „има много хора“, които искат тя да продължава, пише БТА. По думите му „много руски олигарси и хора от руското ръководство правят големи пари“ от войната.

 

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна, оглавяван от президента Володимир Зеленски, включва министрите на отбраната, на вътрешните и външните работи, както и началник-щаба на въоръжените сили и директора на разузнаването.

 

За създаване на демилитаризирана зона около централата призовава и украинският президент Володимир Зеленски. Днес той каза, че още преди за Зопорожката АЕЦ да заминат инспекторите на МААЕ, той се е бил договорил с генералния секретар на агенцията на ООН Рафаел Гроси, че около централата трябва да има демилитаризирана зона, съобщи Би Би Си. Затова Зеленски е разочарован, че МААЕ не призовава за изтегляне оттам на руските военни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2640 |01.09.2022 Мисията на МААЕ пристигна в АЕЦ „Запорожие“ /обновена/ . 0| 2694 |30.08.2022 Екип на МААЕ пристигна в Украйна, пътува към АЕЦ „Запорожие“ . 0| 2867 |27.08.2022 Войната, ден 185: Поредна нощ на руски удари в Запорожка област, Зеленски с предупреждение за АЕЦ „Запорожие“ . 0| 2684 |18.08.2022 Москва заплаши да затвори АЕЦ „Запорожие“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads