Реклама / Ads
8| 3604 |23.03.2021 НОВИНИ

Аферата с руските шпиони у нас циркулира и днес из чуждестранните медии

.
Източник: БГНЕС
Борисов се опитва да извлече максимална полза от аферата с руските шпиони, пише швейцарският НЦЦ. ”Комплексните отношения на България с Русия не се изчерпват само с прословутата метафора, че България е Троянският кон на Москва.”
 

Чуждестранните медии и днес информират за ареста на шестима души, заподозрени като руски шпиони в България, за досега известните подробности и за последвалото изгонване на двама руски дипломати от София, пише DW. Германският вестник „Райнише Пост“ припомня, че като член на ЕС и на НАТО България на няколко пъти е обявявала руски дипломати за „персона нон грата“ в страната - за последно в края на 2020 година. „Това доведе до напрежения между Русия и България, която в някогашния Източен блок се смяташе за най-близък съюзник на Москва“, пише вестникът.

 

Швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ) отбелязва, че Борисов е призовал Москва да прекрати шпионската дейност срещу България и е получил подкрепа от партньорите в НАТО САЩ и Великобритания. А агенция Франс прес съобщава, че по същата тема с българският министър-председател е разговарял и Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Бойко Борисов смята, че страната му има здраво съюзничество със Запада, но въпреки това предупреждава, че Русия не бива да бъде атакувана прекалено остро“, пише „Нойе Цюрхер Цайтунг“ под снимката на българския премиер. Авторът на статията Фолкер Пабст информира, че Русия смята цялата афера за нов опит да се вбие клин в българо-руските отношения и Москва щяла да предприеме адекватни насрещни мерки.

 

По-нататък авторът на статията в НЦЦ коментира: „България и Русия имат дълги и твърде комплексни отношения, които не могат да бъдат изчерпани само с прословутата метафора, че България е Троянският кон на Москва в ЕС. Русия се радва на сериозно влияние и на известни симпатии в страната, с която я свързват тесни исторически, културни и икономически връзки. В същото време като членка на НАТО България в политическо и военно отношение има ясна западна ориентация и не се бои от конфронтация. През миналата година бяха изгонени общо четирима руски дипломати. Критични наблюдатели като бившия български посланик в Москва Илиян Василев смятат, че сегашната афера отново илюстрира дълголетните обвързаности с Русия, които стигат до най-високи позиции“.

 

Вестникът цитира Илиян Василев с оценка за „Резидента“ Илиев, обучен от ГРУ в Москва, но въпреки това получил достъп до строго секретни документи на НАТО. Според Василев, този факт говори за слабост на българското контраразузнаване, а вероятно и за умишлено затваряне на очи.

 

Агенция Франс прес цитира по същата тема адвоката-правозащитник Михаил Екимджиев, който има известни резерви. „Като имаме предвид аматьорския характер на тази тъй наречена шпионска мрежа, не изключвам възможността тя в подходящия момент да е била провокирана от някой таен агент (на заплата в България)“, казва Екимджиев. Пред български вестник адвокатът добавя, че това изглежда още като несръчен опит на София да се хареса на новото американско правителство.

 

НЦЦ също пише, че Борисов се опитва да извлече максимална изгода от скарването с Русия преди изборите на 4 април. Авторът припомня, че ГЕРБ продължава да събира около 30% подкрепа и си остава най-силната партия, но подновяване на коалицията с националистите изглежда практически невъзможно, защото те вероятно ще изгубят гласове. По-нататък Фолкер Пабст коментира, че „Борисов много обича да играе тази роля“.

 

„Темата Русия помага най-вече за ясно позициониране срещу втората политическа сила в страната, социалистите, и срещу подкрепяния от тях президент Румен Радев. Борисов много обича да играе ролята на единствен гарант на западната обвързаност на България. А Радев е по-скоро благоразположен към Русия.“

 

Пабст обяснява, че предизборната кампания в България тъй или иначе минава под знака на други теми: третата пандемична вълна, но и дълготрайните протести от миналата година, когато недоволни граждани в продължение на месеци всяка вечер демонстрираха срещу премиера Борисов, главния прокурор Гешев и процъфтяващата корупция.

 

И вестник „Райнише Пост“ свързва шпионската афера с предстоящите избори. В статията четем: „За пръв път участва партия, която открито се представя като проруска. Лидерът на Движението на русофилите в България, срещу когото има повдигнато обвинение за шпионаж в полза на Русия, беше награден с орден от руския президент Владимир Путин“, припомня изданието. А НЦЦ пише следното за предизборната ситуация в България:

 

„Млади партии, подкрепящи хората, на които им е писнало от корумпирания истаблишмънт, навярно ще постигнат успех на тези избори. Сред тях са антикорупционната партия „Да, България“ и една групировка, възникнала от протестното движение. Антисистемното движение на ексцентричната шоу-звезда Слави Трифонов, което трудно може да бъде охарактеризирано, има потенциал да стане трета политическа сила. Очаква се разпокъсване на парламентарния пейзаж, поради което наблюдателите очакват трудно сформиране на правителство след изборите“, отбелязва НЦЦ, цитиран от DW.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3939 |23.03.2021 Бойко Ноев: Борисов изплагиатства Вучич. Не му сe вярва, че приятелят му Путин шпионира България . 19| 6495 |23.03.2021 Euractiv: Шпионирай трудно . 10| 4091 |23.03.2021 Борисов обърна палачинката за шпионите: Поиска взаимноизгоден диалог и партньорство . 15| 3713 |22.03.2021 Йордан Божилов, бивш директор в МО: Заради шпионите НАТО може да спре информацията към нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads