Реклама / Ads
4| 4086 |14.11.2021 НОВИНИ

AFP: Антикорупционна партия в България привлича голям брой гласове

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Нова партия за борба с корупцията – „Продължаваме промяната” привлече повече гласове от очакваното на третите парламентарни избори в България тази година, докато балканската страна се бори с най-смъртоносната вълна от коронавирус. Това се казва в анализ на Агенция Франс прес от София.
 

С най-ниското ниво на ваксиниране срещу ковид в ЕС, България сега има един от най-високите проценти на смъртност при пандемията в света, докато разпространението на коронавируса претоварва болниците с недостатъчен персонал и пълни моргите.

 

Кирил Петков и Асен Василев, които по-рано тази година бяха министри в служебния кабинет, създадоха движението „Продължаваме промяната” през септември, като се възползваха от разочарованието, изразено по време на масовите протести срещу корупцията миналата година.

 

"България поема по нов път", заяви Петков след затварянето на избирателните секции.

 

По-рано през деня 41-годишният Петков заяви, че страната, смятана за най-корумпирания член на ЕС, се нуждае от "нормално, работещо правителство". Движението му е готово да си партнира с всички партии, които обещаят да спрат корупцията, каза той.

 

Анализатори заявиха, че очакват партиите да се опитат усилено да съставят правителство, за да сложат край на най-тежката политическа криза след падането на комунизма в България, подчертавайки необходимостта от справяне с бушуващата пандемия.

 

Изборите през април и юли създадоха фрагментирани парламенти, като нито една партия не успя да намери достатъчно партньори за съставяне на правителство, което обезкуражи много избиратели.
 
Само 23% от 6,9 милиона души в България са напълно ваксинирани, а напоследък всеки ден умират около 200 души. Последната временна администрация не успя да наложи по-строги мерки и да спре нарастването на броя на новите инфекции и смъртните случаи.

 

"Тези избори показаха решимостта на обществото да скъса с корупцията и произвола", заяви след затварянето на избирателните секции Румен Радев, който се кандидатира за втори мандат като президент. Той призова партиите да съставят правителство, което да е "реформаторско, против корупцията и социално ориентирано".

 

С 49% от гласовете на президентските избори, които също се проведоха днес, бившият пилот на изтребител и командир от военновъздушните сили се очаква лесно да спечели втория тур на изборите за президент на 21 ноември.

 

Боряна Димитрова от Алфа Рисърч заяви, че резултатите показват "мобилността и несигурността" на избирателите, които са подкрепили на тези избори новата партия. Въпреки това тя предупреди, че 44-годишните Петков и Василев, макар и "много ентусиазирани", имат малък опит в политиката и може да се окажат начело на "нестабилна" коалиция.

 

Партията на Борисов ГЕРБ води предизборната си кампания с обещанието да възстанови "реда" в условията на пандемия и в момент, в който нарастващите цени на електроенергията и газа удариха икономиката.

 

"Ще направим всичко възможно, за да сложим край на този хаос", заяви Борисов пред репортери, докато гласуваше по-рано в неделя.

 

Според наблюдатели обаче 62-годишният Борисов, който се сблъска с множество разкрития за предполагаеми злоупотреби с публични средства в миналото, едва ли ще се върне на власт, тъй като е смятан за "неприемлив" партньор от повечето други партии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3003 |14.11.2021 Кирил Петков: 121 депутати ще се случи. България ще се управлява от коалиция . 0| 2913 |14.11.2021 Reuters: Без ясен победител според първите изборни резултати в България . 3| 3026 |14.11.2021 Костадинов: Гласувам за свободата, независимостта и възраждането на България . 7| 2984 |14.11.2021 Кирил Петков: Следващото правителство на България ще е коалиционно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads