Реклама / Ads
29| 4082 |30.06.2024 НОВИНИ

АФП: БПЦ избра патриарх, подкрепящ руската инвазия в Украйна

.
Новоизбраният български патриарх Даниил Източник: Българска патриаршия
Българската православна църква, която традиционно е близка до Русия, избра нов патриарх днес. 52-годишният Даниил зае позиция в полза на Кремъл след руската инвазия в Украйна, съобщи АФП.
 

Подкрепен с 69 от общо 138 гласа, подадени от събранието на делегатите и Светия Синод, върховния орган на църквата, той спечели избора пред съперника си Григорий, който беше определен от експертите като неутрален и получи 66 гласа (3 гласа бяха обявени за невалидни).

 

Той наследява харизматичния патриарх Неофит, който почина през март, след като служи повече от 10 години, и който призова за прекратяване на войната в Украйна.





Даниил, от друга страна, подкрепи руската инвазия в Украйна в дълго видеопослание, излъчено през 2023 г., отбелязват анализаторите.

 

Той също така остро критикува решението на българското правителство от септември 2023 г. да изгони главата на Руската църква в София, архиепископ Василий, и двама белоруски свещеници, обвинени, че служат на руските геополитически интереси, допълва АФП.

 

Руският патриарх Кирил, който подкрепя войната, не присъства на церемонията.





Именно неговият международен съперник, Константинополският патриарх Вартоломей, присъства на пищната церемония по интронизацията на патриарха в позлатения купол на църквата, носеща името на руския светец Александър Невски в София.

 

През юли 2023 г. Вартоломей отслужи литургия в Истанбул в памет на жертвите на войната в Украйна в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски.

 

През май 2022 г. Украинската църква обяви скъсването на отношенията си с Русия, обявявайки своята "пълна независимост" от руските религиозни власти.





След края на комунизма, който наложи атеизъм, много българи се обърнаха към религията. Според неотдавнашно проучване на Галъп 58% от тях се обявяват за вярващи.

 

Член на ЕС и НАТО, славянска и православна страна, България е исторически и културно близка до Москва. Но отношенията са обтегнати от началото на руската инвазия в Украйна, пише АФП.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4855 |30.06.2024 Вижте първите политически реакции на избора на Даниил за нов патриарх . 1| 2730 |30.06.2024 Проф. Христо Матанов: Даниил печели само с 3 гласа, което показва, че борбата е била много оспорвана . 4| 2351 |30.06.2024 Богословът проф. Иван Желев: Патриархът трябва да бъде преди всичко духовен водач, а не толкова църковен администратор . 54| 3248 |30.06.2024 Видинският митрополит Даниил е избран за български патриарх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads