Реклама / Ads
4| 19607 |01.04.2024 НОВИНИ

Би Би Си: Агенти на ГРУ са там, където американски дипломати са с мистериозния „Синдром на Хавана“

.
Синдромът е докладван за първи път от дипломати в посолството на САЩ в Куба през 2016 г.
Мистериозно заболяване, което засяга американски дипломати през последните години, се смята, че е свързано с руско разузнавателно звено, информира Би Би Си. Служители, разположени по целия свят получават т.нар. "Хавански синдром". Те съобщават за необясними симптоми като замаяност и чувство на дискомфорт. Според съвместно разследване на The Insider, Der Spiegel и CBS's 60 Minutes, те може да са били подложени на руско звуково оръжие.
 

Москва отрича да е замесена, а представители на САЩ твърдят, че е малко вероятно вината да е на чужда сила. Но в своята оценка на "аномалните здравни инциденти" - представена миналата година - те не дават никакво алтернативно обяснение.

 

Те също така признаха, че има различни нива на доверие в оценката между различните разузнавателни агенции, участващи в нея. Името на явлението идва от кубинската столица Хавана - където през 2016 г. беше открит първият случай - въпреки че новият доклад предполага, че първите случаи може да са се случили в Германия две години по-рано.

 

Американски служители, засегнати от състоянието - включително служители на Белия дом, ЦРУ и ФБР - са се оплакали от замаяност, главоболие, затруднена концентрация и интензивен и болезнен звук в ушите. Отдавна съществува подозрение, че те са били поразени от насочена енергия или микровълни, изстреляни от скрити устройства - възможност, която беше призната в по-ранен доклад на американското разузнаване.

 

Новото медийно разследване твърди, че оперативни работници от руското военно разузнаване, известно като 29155, може да са се насочили към мозъците на американски дипломати с оръжия с насочена енергия. В него се казва, че има доказателства, че членове на звеното са се намирали в градове по целия свят в моменти, когато американски служители са докладвали за инциденти.

 

В рамките на разследването The Insider - сайт, посветен на Русия - съобщава също така, че офицерите от звено 29155 са били награждавани за работата си, свързана с разработването на "несмъртоносни акустични оръжия". Американски военен следовател, разглеждащ случаи на синдрома, заяви пред "60 минути", че общата връзка между жертвите на синдрома е "връзката с Русия".

 

Грег Едгрийн обясни: "Имаше някакъв момент, в който те бяха работили срещу Русия, бяха се фокусирали върху Русия и се бяха справили изключително добре". Той също така заяви, че официалната летва на САЩ за доказване на руско участие е била поставена твърде високо, тъй като страната му не е искала да се "изправи пред някои много трудни истини". Една от жертвите на синдрома - агент на ФБР - разказа в предаването "60 минути" за преживяното от нея, че е била ударена от мощна сила в дома си във Флорида през 2021 г.

 

"Бам, вътре в дясното ми ухо, беше като зъболекарско пробиване на стероиди", разказва тя в предаването. "Онова усещане, когато се доближи твърде много до тъпанчето? То е като това, умножено по 10." Жената, известна като Кери, каза, че накрая е загубила съзнание, а по-късно е имала проблеми с паметта и концентрацията.

 

В отговор на доклада американски представители заявиха пред CBS News, американския партньор на Би Би Си, че "ще продължат да проучват внимателно аномалните здравни инциденти", но повториха позицията си, че е "много малко вероятно чуждестранен противник да е отговорен".

 

Те обаче заявиха, че "не поставят под съмнение съвсем реалните преживявания и симптоми, за които съобщават наши колеги и членове на техните семейства", като заявиха, че работата им по подобни инциденти е приоритет.

 

Русия все още не е коментирала доклада.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2932 |01.04.2024 New York Times разказва как е убит в Испания бившият руски военен пилот Кузминов, избягал с хеликоптер в Украйна . 0| 2540 |01.04.2024 Във връзка с разследване за тероризъм: Израелската полиция арестува сестрата на лидера на Хамас . 0| 2516 |01.04.2024 Тържествено! Първи полет между България и Румъния в Шенген . 2| 2584 |01.04.2024 Йордан Терзийски, ПП-ДБ: Към Калин Стоянов има останали много неотговорени въпроси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads