Реклама / Ads
7| 5050 |10.02.2011 НОВИНИ

Агенцията по безопасност на храните започна да функционира

.
Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започна да функционира официално с логото „Сигурност всеки ден".
 

На събитието в хотел „Шератон", открито от земеделският министър Найденов, присъстваха еврокомисарят по безопасност на храните Джон Дали, министърът на здравеопазването Стефан Константинов и много експерти.

Мирослав Найденов призна, че за първи път откакто е министър се вълнува много. Той посочи, че още преди година и половина ГЕРБ са обещали на българското общество, на себе си и на децата на България, че ще слагат на трапезата си ежедневно все по-безопасна и по-качествена храна. Той посочи, че е изключително щастлив, че България може да отговори на най-големите изисквания, на очакванията на обществото и да се присъедини към голямото семейство на европейските страни.

Напоследък се говори много за това кога страната ни ще бъде приета в Шенген, посочи земеделският министър. „Аз не знам политически кога ще бъде взето решението страната ни да влезе в Шенген, но по отношение на здравеопазването и безопасността на храните България отдавна е в Шенген и сме надеждна граница на ЕС", увери пред еврокомисаря Мирослав Найденов. „Това, към което вървим, го правим само единствено за обществото", заяви още министърът.

Той посочи, че е горд, че дава началото на този проект и че дори в Народното събрание законът за безопасността на храните е приет без нито един глас против. „Дано този политически консенсус прерасне в национален, обществен. Дано обществото ни даде това доверие и ние го защитаваме пред тях", пожела си министър Найденов.
Той подари на еврокомисаря Джон Дали традиционна българска чиния с ябълка в нея. Самото откриване беше направено по нетрадиционен начин - с прощъпулник с питка.
Комисар Дали сподели, че тази сутрин българските министри са му казали, че днес е голям ден за България. Еврокомисарят увери, че за Европа също е голям ден, тъй като силата на ЕС се състои в силата на всяка една страна членка.

Той изтъкна, че целите на БАБХ са много сериозни - гарантиране на здравеопазването, на животни, растения, увеличаването на безопасността на храните и други. Той допълни, че такава е и концепцията на агенцията - за безопасността от фермата до трапезата. Това е крайъгълен камък на доверието, изтъкна Джон Дали и добави, че то се постига трудно и се губи много лесно.

Еврокомисарят припомни замърсяването с диоксин в Германия в началото на годината и посочи, че много бързо заразените ферми са били идентифицирани и затворени.

Джон Дали посочи, че Европейската агенция за безопасност на храните, базирана във Парма, догодина ще празнува 10-годишнината си от създаването. Нейната идея е да е независима от влиянието на политиците и промишлеността. Той допълни, че днес България се присъединява към елитния клуб, създавайки тази агенция. Важното по думите на европейския комисар е, че това е единен контролен орган, който следи за нередности, който ще осъществява комуникацията между различните министерства и ще работи за концепцията на единен орган по безопасност на храните.

Първият директор на агенцията е Йордан Войнов. Бойко Ликов ще оглави Дирекция за оценка на риска, Антон Величков, Тенчо Тенев и Венцислава Тасева са заместник-директорите в новосъздадената агенция.

„Това не са политически назначения и затова се надявам, че тези хора ще останат доста след мен", сподели министър Мирослав Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5163 |07.02.2011 Наддаването за "Кремиковци" започна . 2| 5333 |30.01.2011 Спекулации с цените на храните . 4| 5148 |26.01.2011 Ат.Атанасов: Предизборната кампания започна . 2| 4713 |21.01.2011 ЕК още не е започнала доклада за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads