Реклама / Ads
19| 4012 |27.02.2021 НОВИНИ

Ахладова категорична: Ако не въведем “надглавния” прокурор ще има последствия

.
България на практика била оставена без избор. Вярно, такава практика в ЕС не съществува. Вярно, Венецианската комисия прие изненадващо идеята, но ако не въведем фигурата на надглавния прокурор, който да може да разследва Обвинител №1 и неговите заместници, щяло да има последствия. От Брюксел.
 

С тези думи правосъдният министър Десислава Ахладова защити предложените и приети промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въведе новата (и доста спорна фигура) на специализирания прокурор, който да се избира от ВСС и да може да разследва главния. 


“Трябва да отчетем че Съветът на Европа по делото "Колеви" каза на България, че ще бъде открита наказателна процедура, ако не се въведе такава фигура”, посочи Ахладова. 


Факт било, че правителството било задължено за въведе тази фигура, макар тя да била считана за “екзотична” от част от хората. Впрочем - “екзотична” е дума, която управляващите често използват напоследък. Екзотични бяха предложените промени в Изборния кодекс, чиято цел бе да се гарантира прозрачност на вота. 


“България е в ЕС и се съобразява с абсолютно всички препоръки, които ЕК има към всяка европейска държава, тоест ние не можем да пренебрегнем становището на Брюксел и да кажем, че нямаме проблеми в правосъдната система и няма да въведем такава фигура. Знаете, че България е осъждана по много дела в Страсбург, за което плащаме всички ние като данъкоплатци така че, това е една от основните причини за въвеждането на такъв механизъм”, защити идеята на управляващите Ахладова. 


Не можем да кажем, че "замазваме очите" на Брюксел, а изпълняваме решението по делото "Колеви", което казва, че такъв механизъм трябва да бъде създаден, посочи още правосъдният министър.


Такъв механизъм “трябвало” да бъде създаден и той стана факт - мина на правна комисия, бе приет от депутатите, а президентското вето, наложено в последствие, бе преодоляно без никакви проблеми. В момента е образувано дело в Конституционни съд по казуса. 


“Нека да видим дали ще проработи този механизъм, априори ние не трябва да казваме, че главният прокурор ще извърши престъпление, но така или иначе, тази фигура трябва да съществува”, отсече Ахладова. 


“Чувам много критики, че тази фигура трябва да е съдия или някаква организация, но Конституцията не го позволява. Единственият орган, който може да разследва, това е прокурор. Как той ще се избира - имаше голям дебат и аз бях привърженик Пленумът да избира т.нар. разследващ прокурор. Друго много важно е, че след изтичането на петгодишния му мандат, той остава абсолютно независим и може да стане съдия”, обясни министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3825 |19.02.2021 Проф. Христова е категорична: ”Астра Зенека” е подходяща за хората над 65 години . 35| 5318 |25.01.2021 Ахладова смята, че ВСС е независим орган. Не разбирала притесненията на ЕП . 65| 6860 |26.11.2020 Адекватни ли са управляващите? Дариткова категорична: Ние носим отговорност! . 37| 5877 |02.10.2020 Десислава Ахладова: ЕК критикува и Малта, Кипър, Люксембург и Хърватия. Фокусът не е върху България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads