Реклама / Ads
0| 2893 |22.06.2022 НОВИНИ

АЯР за пети блок на АЕЦ ”Козлодуй”: Аварията е оценена под скалата/Ниво 0 ”Без значимост за безопасността”

.
Няма нарушаване на пределите и условията за експлоатация. Събитието не е довело до промяна на радиационната обстановка. Това се казва в съобщение на Агенцията за ядрено регулиране относно аварийното спиране на пети блок на АЕЦ ”Козлодуй”. В него се посочва още:
 

 "На 22.06.2022 г. блок 5 работи на номинална мощност. В 06:05 часа се задейства аварийна защита на реактора. Задействането на защитата е вследствие на загуба на електрическо захранване на секциите, обезпечаващи работата на органите за регулиране от системата за управление и защита (ОР СУЗ). Загубата на захранване на секциите е поради задействане на електрическа защита от повишено напрежение", уточняват от АЯР.

 

Повишаването на напрежението се дължи на неизправност във възбудителната система на генератора на блока. Неизправността е довела до нарастване на напрежението на секции нормална експлоатация 6 kV, от които се захранват и секциите, обезпечаващи работата на органите за регулиране, уточняват от Агенцията.

 

Реакторът е приведен в подкритично състояние. Не са установени отклонения в работата на технологичните системи и алгоритмите на проектните защити. Предприети са действия за установяване на причината за възникване на неизправността във възбудителната система на генератора, уверяват от АЯР.

 

От Агенцията публикуваха и оценка на събитието по международна скала за ядрени е радиационни събития (ИНЕС). Аварията е оценена под скалата/Ниво 0 "Без значимост за безопасността". 

 

По-рано през деня от АЕЦ "Козлодуй" съобщиха, че авария е изключила пети блок на Централата от енергийната система на страната. 

 

Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа, написаха от АЕЦ. И увериха: След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната. 

 

Шести енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2819 |22.06.2022 Спря пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ . 0| 3539 |21.06.2022 ЕС: И дума не може да става за блокада на Калининград . 0| 3435 |21.06.2022 Десислава Атанасова вдигна градуса: Не очаквах този дебат да пожаше лекьосаните парапети на властта . 0| 2715 |21.06.2022 Никола Минчев: Ако миналата седмица бе генералната репетиция, тази седмица е поправителният

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads