Реклама / Ads
0| 3332 |24.01.2022 НОВИНИ

Акад. Дамянов, БАН: Безкрайно несъвършено е законодателство по отношение на плагиатството

.
Източник: БГНЕС
"Как плагиатството се превърна в проблем на МОН - това е свързано с несъвършеното законодателство, с нарастването на броят на казусите и с неотчитането на проблема в цялата му дълбочина", коментира пред БНР акад. Дамян Дамянов, дългогодишен председател на Съюза на учените в България и зам.-председател на БАН.
 

В телевизионно интервю минатала седмица министърът на образованието акад.Николай Денков обяви приоритетите си за работа и открои борбата с плагиатството като основен. Тогава той потвърди изнесената от БНР информация, че страната ни е на първо място в света по плагиатство.

 

Акад.Дамян Дамянов е един от най-изтъкнатите хирурзи на България с признание и в Европа. Извън пряката си лекарска работа, той е човекът, благодарение на когото Съюзът на учените запази авторитета си и в най-смутните времена на сътресения в образованието и науката."Не се отчете силата на интернет и това, че във всеки един момент можеш да получиш разностранна информация от необозримо голям брой източници. Лесно се достига до информация и младите хора не отчитат, че копирането от интернет е също плагиатство. А вероятността да препишеш от някъде и да те хванат, процентът намалява.


От друга страна, е законът е безкрайно несъвършен. Там са поставени толокова много условия, че търсенето на истината често отказва дори хората, чийто труд е откраднат.


Това несъвършено законодателство в България, че ти трябва да предизвикаш съдебно дело, че не всеки може да предизвика преследване към плагиатство, а единствено "окраденият" - това води до безнаказанст към плагиатите до едни 90 на сто", заяви категорично акад. Дамянов.

 

По думите му няма и обществен натиск в тази посока проблемът да се разреши, а също и уличените политици, например, да подават веднага оставки, както става в някои по-развити страни, даде за пример ученият.


Комисията по академична етика работи с бавни темпове, незнам защо, така е и по казуса с прословутия Венелин Терзиев, каза още пред БНР акад. Дамянов:


Очакванията на всички са добрата воля на министерството да бъде изразена с резултати от проверки, а не само със сваляне на дисертационните трудове на проверяваните от регистъра на НАЦИД - Националния център за информация и документация.


Все пак точно това действие противоречи на Европейската харта на учените, според която знанието трябва да бъде споделено, проверимо, достоверно и защитимо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 79| 3673 |04.01.2022 Акад. Петрунов: Колкото повече ваксинирани има, толкова по-малко вирусът мутира . 26| 4697 |28.12.2021 Акад. Богдан Петрунов: На болниците няма да им е леко. Грипът и Омикрон ще доведат до натоварване . 12| 16707 |20.12.2021 Акад. Георги Марков за Северна Македония: Не може да продаваме историята си . 39| 4787 |30.11.2021 Акад. Петрунов за Омикрон: Няма да сме остров на щастието. Локдаун ще се наложи и у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads