Реклама / Ads
1| 2574 |23.02.2024 НОВИНИ

Акад. Денков: ЕК успя да се договори за първата в света система за регулиране на изкуствения интелект

.
Министър-председателят акад. Николай Денков Източник: БГНЕС
Европейската комисия (ЕК), след дълги месеци на преговори, успя да се договори за първата в света система за регулиране на изкуствения интелект. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Николай Денков, който отговори на питане от председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова, свързано с развитието на изкуствения интелект и рисковете от това за хората и работниците.
 

„България прави много както по подготовката на капацитета за развитие на тези технологии, така и по отношение на възможностите за тяхното приложение в полза на бизнеса и гражданите“, отбеляза министър-председателят.

 

„Когато има ново високотехнологично развитие, винаги има страхове“, поясни той. Българският премиер даде пример с появата на първите автомобили и посочи, че тогава сред хората е имало опасения, че, ако една кола се движи с повече от 5 км/ч., това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Като друг пример той посочи ядрените технологии и подчерта, че ядрената енергия за използва за производство на електричество.





„Обществото е намерило начин да създаде правилата, които да позволят всички технологични обновления да намерят своето място и да направят живота ни по-добър. Изкуственият интелект не е изключение със съответни изисквания към създателите, техните приложения, възможността да бъдат правени тестове преди пускането на пазара, както и много други елементи, минимизиращи рисковете“, уточни акад. Денков.

 

България все още е една от страните с най-ниската производителност на човек, който работи в икономиката. Ето една възможност не просто да наваксаме, а да отидем много по-напред, ако успеем да включим в нашите бизнеспроцеси съответните технологии, свързани с изкуствен интелект. Те са много, не са една и две. Заедно с рисковете има и огромни възможности, те се обсъждат на експертно и обществено ниво, каза още министър-председателят.





Лидерът на БСП от своя страна подчерта, че всяка четвърта фирма в България вече използва изкуствен интелект, но според нея това крие много рискове, тъй като изкуственият интелект може да доведе до загуба на много работни места.

 

Голяма е заплахата в образованието, защото много от учениците го използват за своите разработки, вместо да ги правят сами, допълни Нинова. Тя даде пример за случай с безпилотна кола, базирана на изкуствен интелект, която по думите ѝ е блъснала маскирани за Хелоуин хора на пешеходна пътека. „Къде е България в този процес? През 2020 г. България е приела Стратегия за развитие на изкуствения интелект. Какво възнамерява да прави сегашното правителство по тези въпроси“, попита Нинова.





Акад. Денков даде различни примери за развитието на технологиите в България. Разработен бе и нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновации, за да могат научните резултатите да намират по-лесно своето приложение като иновации за съответните фирми, увери той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4005 |23.02.2024 Заплашената от Христо Шопов жена разказа за пистолета, юмруците и спора за кучета . 3| 3017 |23.02.2024 Полиция нахлу в централата на "Лев Инс" . 0| 2554 |23.02.2024 Зеленски призова Байдън и Тръмп да посетят Украйна, да видят с очите си трагедията, причинена от руснаците . 21| 6506 |23.02.2024 Заради Навални: Митрофанова била привикана в МВнР, не отишла - изпратила Солодкин /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads