Реклама / Ads

16| 5852 |02.06.2021 НОВИНИ

АКФ: 2 седмици преди изборите през април военното министерство си поръчало Аудита А8-ци за 314 хил. лв.

.
Източник: БГНЕС
Антикорупционният фонд сезира Агенцията за обществени поръчки за съмнителни поръчки на Министерството на отбраната на стойност 2,5 млн. лева, част от която изглежда разписана за конкретен доставчик на конкретен модел автомобил.

На 16 март 2021 г. (само 2 седмици преди изборите на 4 април) Министерство на отбраната публикува обществена поръчка за доставка на 36 леки автомобила на обща стойност 2,5 млн. лева. Поръчката е разпределена в три обособени позиции, като първата от тях съдържа изключително специфични условия.

 

По обособена позиция № 1 на поръчката трябва да бъдат доставени 2 леки коли от представителен клас с нормална проходимост, с технически допустима маса до 3,5 т. и обща прогнозна цена за двете 314 000 лева с ДДС.


В изискванията е посочено, че колата трябва да е „с кожен салон, със задвижване на всички колела и 8-степенна автоматична скоростна кутия“. Максималната мощност на автомобилите трябва да е не по-малка от 200 KW, a максималната скорост - не по-малка от 240 км/ч.

 

Изложените изисквания за размерите на автомобилите са изключително конкретни - „дължина – не по-малко от 5100 mm” и „ширина – не по-малко от 2100 mm”. На така разписаните минимални изисквания отговаря само един модел и марка лек автомобил - Audi A8. Няма други модели на други марки автомобили с такива високи параметри на дължина и ширина.

 

„Техническите спецификации, формулирани по този начин, съдържат конкретен модел, характеризиращ продукта, който следва да бъде доставен“ заявява адвокат Лора Георгиева от правния отдел на Антикорупционния фонд. „Тези изисквания нарушават Закона за обществените поръчки, като ограничават свободната конкуренция и водят до облагодетелстване или елиминиране на определени лица или някои продукти.“

 

Съмнения за целесъобразността на поръчката будят и изискванията за дължината на автомобилите и по трите обособени позиции, и изискването за тип на купето – седан, които характеризират търсените автомобили като лимузини. Отделно от това има изискване 8 от всички 36 автомобили да имат задвижване 4х4, като 2 от тях следва да са с максимална скорост от поне 240 км/ч., а другите 6 – от поне 220 км/ч.


„Условията на поръчките повдигат въпроса дали Министерството на отбраната изразходва средствата си по най-целесъобразен начин, поръчвайки луксозни автомобили в ситуация на констатиран и от самото министерство сериозен недостиг на финансов ресурс. Освен това, конкретните параметри за минимален праг на максималната скорост и за задвиждане 4 Х 4 трудно биха могли да бъдат обосновани, предвид предназначението на автомобилите за представителни цели, както и предвид пределната разрешена скорост на територията на Република България. Това не е първият случай, в който МО публикува обществени поръчки, предизвикващи  съмнения за целесъобразността си. Проверка на АКФ установи, че през май 2020 г. е публикувана друга обществена поръчка за доставка на 40 000 бели тениски и още общо 80 000 ризи с къс и дълъг ръкав на обща стойност 5 824 989 лв. Индикативните цени за доставка на едро на тениски и ризи в тази поръчка са сравними с цените на дребно на същите артикули.

 

Посочените случаи са показателни на фона на общата непрозрачност на плащанията към външни изпълнители от страна на МО, произтичаща от една страна от завишените прагове за поръчките в област сигурност, а от друга страна и от декларирания от бившия министър Каракачанов стремеж към заобикаляне на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, дори и за случаите, в които той следва да се прилага. Освен тези случаи на съмнителни обществени поръчки има още стотици милиони левове, които МО изразходва дори без да организира обществени поръчки, заобикаляйки ЗОП под предлог че разходите се правят в интерес на сигурността на страната.“„Настояваме да бъде извършена проверка на описаните обществени поръчки, която да установи дали има нарушения на законодателството, които са увредили интересите на българските граждани“ заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

 

С решение, публикувано на 20 май 2021 г., Министърът на отбраната на служебното правителство Георги Панайотов прекратява обособена позиция № 1 от обществената поръчка за доставка на леки автомобили, обявена от министър Каракачанов, съобщиха още от Фондация „Антикорупционен фонд“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 18| 3627 |01.06.2021 Борисов бил притеснен за изборите. Иска младите IT герберчета да бдят за манипулации . 14| 3828 |01.06.2021 Емил Хърсев се мазни на предишните: ББР не е направена да кредитира малък и среден бизнес . 3| 2589 |01.06.2021 Премиерът към областните управители: Никакви нередности на изборите на 11 юли . 16| 4059 |01.06.2021 Кубрат Пулев прави партия два дни преди изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ