Реклама / Ads
16| 11421 |28.02.2018 НОВИНИ

Ако Борисов твърди, че не е знаел за ЧЕЗ, то значи някой друг управлява

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Някой искал да свали премиера Борисов от власт като му спретнал тази сделка с активите на ЧЕЗ в България зад гърба му. Той разбира се нищо не знаел – кой, какво и как купува. Това добре, сега да се придържаме към фактите:
 

1. Чешкото държавно дружество ЧЕЗ иска да продаде бизнеса си в България. Обявява конкурсна процедура. Към края на предпоследния етап в процедурата за неофициален фаворит на чехите се приема българска компания, търговец на ток. Една от приеманите за читави според хора от пазара.

 

2. Като по сигнал тази компания е буквално смачкана. Големи нейни държавни, а и не само, клиенти отказват да работят с нея. Разбира се, това е сигнал за чехите какви проблеми биха имали ако изберат тази компания за купувач.

 

3. ЧЕЗ обявява за победител Гинка Върбакова от Пазарджик. Всички в държавата са изненадани. Няколко седмици по-рано медийни публикации сочат именно Гинка за победител.

 

4. Официалната позиция на премиера Борисов, на министрите от кабинета му, на управляващата коалиция е, че това е една честна частна сделка и няма какво държавата да се меси.

 

5. Скандалът в Чехия е огромен, а един от загубилите кандидати обявява, че ще обжалва сделката на всички нива, включително ЕК.

 

6. Гинка Върбакова предприема серия медийни изяви с основния постулат "Сами сме, няма никой зад нас, парите идват от банка".

 

7. Чешки издания показват точното разпределение на финансирането, в което участват две български частни банки, две офшорки, а държавна българска банка осигурява кредит за рефинансиране.

 

8. Премиерът Борисов взема завоя и обявява, че държавата ще спира сделката с извънредно законодателство. Че някой му е скроил капан докато той е ангажиран в Европа по по-важни теми. Че ще "преследва тези гадове докрай".

 

И така.

 

Най-голямата българска търговска банка и третата по активи банка, на два пъти спасявана от фалит само благодарение на намесата на държавата банка са готови да налеят общо 260 млн. евро в сделката за придобиването на ЧЕЗ.

Единствената българска държавна банка е готова да даде 65 млн. евро за рефинансиране на задълженията.

 

Та въпросът ми е КОЙ може да ангажира такъв ресурс без да има гаранциите на държавата. КОЙ може изобщо да конструира такава сделка, която поне в няколко пункта крещи, че държавата има предварителното й одобрение. Частните търговски банки НИКОГА не биха влезли в сделката ако нямаха потвърждението на управляващите, че дават политическа санкция за сделката. Защото този бизнес е регулиран именно от държавата.

 

За държавната ББР пък изобщо няма нужда да споменавам, че тя НЯМА как да е влязла в сделката без санкция от най-високо държавно ниво.

 

Разбира се, че Борисов е знаел за сделката. За подготовката, за кандидата, за фаворита, за финансирането.

 

Ако Борисов не е знаел всичко това, то очевидно някой дава държавни гаранции и политическо одобрени от негово име.

 

Ако Борисов твърди, че не е знаел, то значи някой друг управлява.

 

Разследващият журналист Мирослав Иванов, Фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 17529 |28.02.2018 Арман Бабикян за Фрог: На Борисов не му отива глуповатата и неразбираща поза за ЧЕЗ . 1| 4379 |28.02.2018 Спешна среща при Борисов заради Националния рамков договор . 3| 4646 |28.02.2018 БСП поиска Борисов да каже кои са гадовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads