Реклама / Ads
18| 5947 |19.02.2022 НОВИНИ

Ако Дякона бе останал жив, щеше да… Дали?

.
Можеше ли животът на Левски да се развие по друг начин? Естествено. Но в историята „но“ или „ако“ са част от утопията и митовете. Реалният живот е такъв, какъвто се е случил. Дякона изпълни своята мисия, но дали тя е могла да бъде различна? Утопията е опит на съзнанието да реализира идеала в живота. Прилага се спрямо миналото, но и към бъдещето.
 

Едни от най-известните писатели и умове на различните епохи – от древността до днес, - ставали обект на утопията. Всъщност това е алтернатива на вече известното.

 

Ако цар Иван Шишман бе силен владетел, щеше да разгроми османските нашественици и да създаде Балканска империя заедно с гърците и сърбите.

Ако европейските рицари бяха победили Баязид Светкавицата по време на кръстоносния поход при Никопол…

Ако вместо Червената армия, от Гърция у нас бяха влезли британските войски на 8 септември 1944 г. И т.н. и т.н.

 

В този смисъл споровете, дали 18 или 19 февруари и точната дата за отбелязване годишнина от обесването на Васил Левски са незначителни.

 

И все пак: Какво би правил Апостола, ако бе оцелял?

 

Поглед към форумите:

 

Nostel: И така, Левски е с ботуши при случката в къкринското ханче, навущата му не се разплитат и той успява да избяга. По късно преминава Дунав и се установява Влашко, откъдето продължава да организира подготовката за въстание. Според мен въстанието щеше да е по добре организирано и с много по голям размах. Едва ли би завършило с успех, но мащабът щеше да предизвика огромен отзвук и да постави България в по-изгодна позиция при преговорите с великите сили.

 

Ishamael: Според мен, ако Апостола беше останал жив след Априлското въстание (където най-вероятно би загинал геройски, ако беше жив през 1876 г.), Освободителната война и Берлинския конгрес щяха да са си същите, само че първият министър председател от Либералната партия щеше да се казва Васил Иванов Кунчев. Вероятно Батемберг нямаше да посмее да назначи правителство на Бурмов през главата на гласоподавателите и либералите щяха да поемат управлението веднага. Къде щеше да е разликата? Разликата щеше да дойде от отношението към Русия. Левски съвсем не е русофил и двамата с Батемберг вероятно щяха да действат заедно за да тушират руското влияние в България. В този смисъл Стамболовите методи щяха да намерят приложение десетилетие по-рано и може би до режим на пълномощията нямаше да се стигне. Неособено топлите отношения с Русия щяха да направят Съединението проблематично, но Левски щеше да компенсира със самата си личност. Въпросът е тогава, колко дълго щеше да се задържи на власт? Нека не си правим илюзии, че митологията около Апостола щеше неминуемо да рухне ако той беше останал жив и си беше изцапал ръцете с политиката. Най-вероятно, подобно на Петко Каравелов, щеше да е поне 4-5 пъти начело на страната... Във всеки случай, през 1907 г. Левски щеше да е на 70 и най-вероятно да се оттегли от политиката. За неговият 82-ри рожден ден народа щеше да се събере пред дома му в София за да изплаче мъката си от Ньойския Договор, а няколко години по-късно Апостолът на Свободата щеше да умре кротко у дома, а погребението му да събере рекорден брой опечалени, превръщайки се в един последен ярък пример на българския патриотизъм докато правителството на БЗНС се опитва да управлява клатушкащата се държава. След 1945 г. наследниците на Левски или щяха да влязат в БСП като личности, носещи престижа на своя баща/дядо или да бъдат преследвани от народната власт и да избягат в чужбина заедно. Във всеки случай, след 1990 г. някой Кунчев или Кунчева щеше да ни говори от трибуната в Народното Събрание без значение от редиците на коя партия...
 

Unewll: Левски и Бенковски не са от същото тесто като Г. Димитров, та да офейкат докато все още е безпроблемно, тъй че шансовете им за оцеляване не са били големи. Но да приемем, че въпреки всичко са оцелели. Левски наистина е можело като Че Гевара да иде в някоя друга страна да прави въстание - примерно в Албания. Бенковски пък е по-скоро нещо от типа на водачите на двете сръбски въстания, тъй че нищо чудно да беше оглавил държавата, да беше детрониран заради деспотично управление и начело да беше застанал пак Фердинанд.

На мен ми се иска да си представя, какво би станало, ако Левски прескачайки оградата, вместо в ръцете на турците беше попаднал във времеви портал и се беше озовал в днешното време. Каква ли оценка щеше да даде на това, което се случва? Със сигурност ГЕРБ и ДПС щяха да бъдат във фокуса на неговата критика. Корумпираните политици щяха да имат голям проблем. Или Левски щеше да има голям проблем с корумпираните…

 

Assen: Приемаме, че съдбата на Левски е подобна на тази на Захари Стоянов. След Къкрина се завръща във Влашко, откъдето отново се връща в България и прави още по широка подготовка, в Софийско, Македония, делиормана, Родопите. Рано или късно обаче ще има пробив, неизбежно е. И въстанието започва по рано. Всъщност имаме априлското въстание в по голям мащаб. Целият Балкан гори в огъня.
Левски е авторитарна фигура и като такъв мачка с груба сила своите противници. Така си създава врагове сред българите, НО и привърженици, а освен това управлява въстанието много по-ефективно. Левски става не просто революционер, а нещо много повече, ръководител на най голямата партия сред българите. Ако въстанието е наистина голямо, то Левски вече има авторитета да преговаря с турския султан и руския цар като равен.
Въстанието продължава много по дълго, месеци наред, репресиите пък продължават още по дълго. Раненият Левски едвам успява да се спаси в Сърбия. Там той организира още една легия, която участва във войната и води преговори със сърби и руснаци. Авторитетът му на международната арена и в България ще нарасне многократно. Името му ще влезе в устата на българите като човека, повел целия народ против турците.

Няма съмнение че ще има мнение по Цариградската конференция и че руснаците ще го потърсят. Дали ще се кооперира с руснаците? В това съм уверен, след провала на въстанието няма да има друг избор. След освобождението навярно България би била много по голяма, защото си има водач и е доказано че българския народ иска свобода.

Левски щял да ходи в Албания, не го вярвам. Щяха да се намерят други проблеми с които да се заеме, освобождаването на Македония, изграждането на държавата. Батенберг би бил пълен фигурант. Не може да сравнявате Стамболов с Левски, просто Левски е нещо много по голямо. Най вероятно би изградил свой личен режим. Навярно нямаше да съществува източна румелия, та нямаше да има и криза свързана с нея.

Най вероятно конфликта щеше да върви за или против тясно обвързване с Русия. Дали Левски би изградил стабилен личен режим? Най вероятно да, имал е и волята и силата и авторитета да го направи. Едва ли би останал дълго жив след падането си от власт, справка Стамболов.

 

NELIN: Ако Левски беше се отървал - най-вероятно щеше да го сполети съдбата на Алеко Константинов или Стамболов. Бай Ганьо не прощава.

 

Един от Ловеч: Дейността на Апостола на свободата Васил Левски е била силно свързана с Ловеч. Това е бил един от най-важните градове в организацията на революционната дейност. От тук са се ръководили действията на другите революционни центрове, а Левски е използвал града като убежище много пъти. Местните обичат да споделят историята, че ако Левски бе останал жив, Ловеч щял да бъде избран за столица на България, унаследявайки централната си роля в революционното движение.

 

***

Ако ви се струва, че идеята да си представим, че Дякона е оцелял е наивна и несъстоятелна, знайте, че подобни неща се правят отдавна в много страни за известни личности и национални герои.

 

Цяла плеяда руски историци предполагат, каква би била съдбата на Русия, ако княз Михаил Скопин-Шуйски не е бил отровен на 23 години в начало на 17 век. Наричат го Спасителят на Москва, макар да не е успял да завърши своето дело и Смоленск и други райони са покорени от Полша. Някои историци дори пишат, че ако Михаил се бил родил в древния Рим е щял да триумфира и да бъде любимец на римляните, но в Русия той бил обречен…

 

В САЩ нерядко се обсъжда, какво би станало, ако президентът Джон Ф. Кенеди не бе убит в Далас. Едни анализатори смятат, че той щял да спре войната във Виетнам. Други, че щял да я ескалира. Предполагат също, че е щял да подобри отношенията между САЩ и Съветския съюз.

 

Същите прогнози се правят и по отношение на Мартин Лутър Кинг. Смята се, че ако не е бил убит, е щял да бъде първия чернокож президент на САЩ.

 

Екип на Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7854 |18.02.2022 Гуцанов: С лопата и кирка да бяха полагали жп релсите, щеше да стане по-бързо от това, което е в момента . 5| 3094 |04.02.2022 Милка Христова: Съдът отмени цените на билета от 1.60 лв. и на останалите превозни документи в София . 9| 8253 |02.12.2021 Михаил Миков: Ако имаше война между Радев и Нинова, щеше да има гърмежи и пушек . 2| 2920 |20.11.2021 ЦИК предприе мерки за четирите секции в чужбина, останали без бюлетини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads