Реклама / Ads
5| 3082 |04.02.2022 НОВИНИ

Милка Христова: Съдът отмени цените на билета от 1.60 лв. и на останалите превозни документи в София

.
Милка Христова
Административният съд София – град отмени Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община в частите ѝ, касаещи цената на еднократното пътуване от 1.60 лв. и на всички останали превозни документи, както и на правилата, по които се образува размера на тези цени.
 

Това обясни Милка Христова – заместник-председател на СОС от БСП и адвокат по делото срещу решението на Столичен общински съвет, с което беше приета тази Наредба.

 

„Изключително съм удовлетворена от факта, че съдът е възприел възраженията ми за допуснатите нарушения при определяне размера на цените на превозните документи, които ги правят икономически необосновани и незаконни“, изтъкна Христова.

 

Едно от възраженията ѝ е свързано с факта, че цената на билета от 1.60 лв., въз основа на която се определят и всички останали цени на превозните документи, е определена на база реализирани 288, 837 млн. лв. приходи, разделени на 415, 592 млн. пътувания. Но по делото се установи, че пътуванията са 531, 565 млн. броя, тоест с 21% повече.

 

„Използването на намаления брой пътувания на практика обаче води до 23% по-висока базисна себестойност на цената на билета от реалната“, обясни общинският съветник.

 

По думите ѝ приетият разходно ориентиран модел позволява и допуска необосновано увеличаване на разходите на ЦГМ от 13 млн.лв. за 2015г. до 24,8 млн. лв. за 2017г.

 

Съдът е възприел и възражението на адвокат Христова, че в стойността на цената на превозния документ, заплащан от пътниците, неправилно е включена „разумна печалба” от 5%. Тя се покрива от субсидията, което води до нейното двойно плащане. Възприет е и доводът на Милка Христова, че заложената рентабилност при определяне на цената е в противоречие с европейските правила и регламенти, които изискват общественият пътнически превоз да гарантира, че услугата е на по-ниска цена от тези, които се определя само от пазарните механизми.

 

Според нея съдебното решение доказва правотата на твърдението на групата на общинските съветници на БСП в СОС, че цената на билета от 1.60 лв. и на останалите превозни документи, не е обоснована, а манипулативно „изчислена” и „нагласена”, с цел да допълни липсващите приходи на столичния градски транспорт. Като по този начин натоварва несправедливо пътуващите с него, особено тези с единичен билет.

 

Социалистката заяви също, че Столична община и мнозинството на ГЕРБ в СОС вчера са предприели действия на „кризисен пиар“ като обявиха, че Наредбата е отменена само по отношение формулата за изчислението на цената от 1,60 лв. на еднократното пътуване.

 

„Това категорично не е вярно, защото с решението на АССГ се отменят изцяло и Приложение № 2, което касае образците на превозните документи за пътуване, Приложение № 4 – Цени на превозните документи за пътуване и Приложение № 7 - Правила за образуване на цената на еднократно пътуване и на превозните документи за обществен градски транспорт на територията на Столична община“, разясни юристката.

 

От Столична община побързаха да обявят също и че ще обжалват решението на АССГ пред ВАС с обяснението, че се подготвя нова тарифна политика.

„Надявам се този път СОС и Столична община действително да имат куража да се явят пред ВАС, а няма да приемат изцяло нова Наредба, с което да осуетят и прекратят делото пред този съд. Така както направиха с оспорването на предходната Наредба през 2018 г.“, заяви Милка Христова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3267 |04.02.2022 Съдът спря частично и втория опит за смяна на ръководството на Тотото . 13| 3180 |02.02.2022 Проф. Христова: Коронавирусът няма да спре да мутира . 10| 5289 |28.01.2022 Професор Ива Христова: След омикрон ни очакват няколко спокойни месеца . 3| 3287 |25.01.2022 Съдът спря вписването на новото ръководство на Тотото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads