Реклама / Ads
13| 3181 |02.02.2022 НОВИНИ

Проф. Христова: Коронавирусът няма да спре да мутира

.
Проф. Ива Христова Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Теоретично е вероятно лятото и есента нашият имунитет отново да спадне, а вирусът няма да спре да мутира, но след това се очаква по-слаба вълна. Това прогнозира в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.
 

„Проблемът е сериозен, за мен основното е ниската степен на ваксинационно покритие. Доказано е многократно, че хората с ваксина или съответно с бустерна доза в рамките на последните два-три месеца, го изкарват много по-леко“, заяви тя.

 

„Предписването на антибиотици за вирусна инфекция е строго противопоказно и всъщност тези антибиотици у нас, които се използват за лечение - тяхната консумация в западните страни многократно е намаляла, докато при нас в пъти се е увеличила. Това води до по-тежко протичане и до създаване на проблеми в бъдеще“, предупреди проф. Христова.

 

По думите й много се залага на лекарствата на Merck и Pfizer, тъй като тези препарати сa запазили своята активност.

 

„Това, че се промени драстично вирусният вариант, не повлиява на лечението с тях. Трябва да е ясно, че лекарствата са минали през една тясна цедка и много експерти са проверявали детайлно какви са данните от изпитванията и от приложението след това“, категорична е тя.

 

„Последните ни проучвания показаха наличие на три проби на коинфекция от грип и Ковид-19. Докато при нас все още са единични пробите от него, в Индия е над 80% от пробите, което показва, че той превъзхожда първия подвариант в способността си да се разпространява и заразява“, каза още директорът на НЦЗПБ.

 

„Омикрон в 40% от случаите протича без симптоми или с много леки симптоми, тоест това са хора, които дори няма да си направят тест, защото смятат, че са здрави. Дозите зависят от варианта. Ако е силно променен като Омикрон, антигенно заобикалящ нашия имунитет, ние се нуждаем от активен имунитет, който може да се постигне само с бустер“, обясни проф. Ива Христова. 

 

„Като цяло коинфекцията протича по-тежко. Желателно е при такива случаи да се правят по-често тестове. Ваксините за грип помагат, но трябва да има поне две седмици преди да разчитаме на изграден имунитет срещу грипния вирус, тоест малко е късно към момента за грипна ваксина“, коментира тя и завърши, че мерките са разписани в пандемичния план, а този път той се съобразява с много показатели и към момента не се налагат по-строги мерки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5095 |01.02.2022 Проф. Никола Алтънков: Войната в Украйна вече е започнала, Бог е в Москва или Вашингтон . 6| 3225 |31.01.2022 Проф. Иван Илчев: Не съм видял наши бизнеси да проявяват интерес към Северна Македония . 11| 3049 |31.01.2022 Проф. Димитров: Бавим се, защото С. Македония не приема, че имаме обща история . 15| 3444 |30.01.2022 Катерим се по петата COVID вълна. Вторник, сряда - по 15 хил. заразени, прогнозира проф. Петрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads