Реклама / Ads
6| 3220 |31.01.2022 НОВИНИ

Проф. Иван Илчев: Не съм видял наши бизнеси да проявяват интерес към Северна Македония

.
Иван Илчев
”Всичко, което се прави в момента, има тактически задачи - да се постигне някакъв бърз успех, който да може да се рекламира пред широката общественост, да се публикува в медиите и да се създаде впечатление за активност. Това, което ние правим в историческата комисия е насочено към стратегически цели - какво трябва да се промени през следващите 10-15 години, за да има ефект.
 

Политиците си мислят, че знаят всичко. На КСНС нямаше нито един експерт, това беше голяма изненада за мен. Исках да видя кой стои покрай стените, но нямаше никого. Експертите трябваше да обяснят колко български магазина има в Северна Македония и как се развива там бизнесът. Досега не съм видял някой от нашите бизнеси да проявява интерес към Северна Македония. Ние произвеждаме едни и същи неща". Коментарът направи пред БНР проф. Иван Илчев, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.

 

Професорът съобщи, че следващото заседание на комисията ще е в последните 5 дни на февруари. Според него сговорчивостта в българо-македонската историческа комисия е само на думи и изчезва, когато се стигне до реалности.


По думите на проф. Илчев поставянето на историята в центъра на преговорите между София и Скопие е било решение на политиците, които не са предприели никакви решения в останалите области: "Не направиха почти нищо за бизнеса. Бих бил любопитен да видя икономически анализ за прословутия Коридор №8 - колко коли ще минат, колко ще е натоварен. Не съм видял икономически анализ и за самолетната линия - колко души ще летят с нея, какви товари ще се пренасят, колко ще изгодно за РСМ да се лети през София, отколкото през други дестинации", посочи още професорът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3049 |31.01.2022 Проф. Димитров: Бавим се, защото С. Македония не приема, че имаме обща история . 2| 4250 |31.01.2022 Иван Нейков: Перфектната буря не е само заради цените, но и заради бюджета за 2022 г. . 12| 3677 |30.01.2022 Хр. Иванов: Имаме интерес управлението да успее, но трябва да сме готови и за изненади . 15| 3443 |30.01.2022 Катерим се по петата COVID вълна. Вторник, сряда - по 15 хил. заразени, прогнозира проф. Петрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads