Реклама / Ads
11| 3035 |31.01.2022 НОВИНИ

Проф. Димитров: Бавим се, защото С. Македония не приема, че имаме обща история

.
Проф. Ангел Димитров
”Няма да има промени от българска страна в съвместната историческа комисия с Република Северна Македония. Хората, които не са вече в комисията от страна на РСМ, я напуснаха по собствено желание, не са били сменяни. Странно е да се искат промени там, където решенията се вземат единствено от страната, която е излъчила съответните представители”.
 

Това заяви пред БНТ проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната историческа комисия със Северна Македония.


"Комисията е научен орган, тя решава как трябва да работи. Предвидили сме като отговор на новата енергия, която се внася в двустранните отношения, по-голяма динамика в нашата работа. До средата на месец май да има три заседания. Това зачестяване на ритъма не е нещо ново, от българска страна комисията желаеше да има много повече срещи през годините, за да постигаме резултати. В началото това наше желание беше окачествявано като политически натиск, но ето, че сега има желание и от другата страна за такива срещи. Първата за годината среща е към края на февруари", коментира проф. Димитров.


Няма натиск към нашата част от комисията, каза още професорът. Имаме опит, знаем какво да очакваме и подхождаме с внимание и реализъм, без особени очаквания, каза той.


"Имаме две основни задачи - преглед на учебниците по История как се преподава съответната материя. Ние сме още в Средновековието, на материята, която се преподава в основното училище. Още не сме стигнали до това, което се преподава в гимназиалния курс, а работим повече от 3 години и половина. Всичко е заради нежеланието на нашите колеги да приемат, че имаме обща история, а тя започва през средните векове. На това се дължи това блокиране на нормалния ритъм на работа на комисията и малкото постигнати резултати", каза проф. Димитров.


Настоях отново да отворим разговора за Гоце Делчев, но, за съжаление, нашето заседание ще бъде след 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, коментира още проф. Димитров.

Той даде пример за различията по темата за Гоце Делчев: "Когато обсъждаме как да подготвим един текст до правителствата за съвместно честване, колегите от РСМ тръгват от съвременността към миналото - от тяхната представа за Гоце Делчев, без да се говори за Гоце Делчев в неговото историческо време. Това е подход, който не е исторически. Ние предлагаме първо да се оцени една личност в неговото историческо време и оттам да се осмисли значението му за настоящето".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3428 |30.01.2022 Катерим се по петата COVID вълна. Вторник, сряда - по 15 хил. заразени, прогнозира проф. Петрова . 10| 3630 |29.01.2022 Проф. Петров: Омикрон протича по-леко, до реанимация стигат неваксинирани с хронични заболявания . 2| 3311 |28.01.2022 Проф. Петрова: Омикрон вече е доминиращ . 0| 6662 |27.01.2022 Проф. Слатински: Няма как да има Промяна ако си оставаме все същите, даже още по-лоши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads