Реклама / Ads
15| 3443 |30.01.2022 НОВИНИ

Катерим се по петата COVID вълна. Вторник, сряда - по 15 хил. заразени, прогнозира проф. Петрова

.
Проф. Пенка Петрова Източник: БГНЕС
Цяла седмица се катерим нагоре по петата COVID вълна и нямаме повод за оптимизъм. Смятам, че следващата седмица ще достигнем пика – може би към вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени на ден, след което ще започне спад. Това прогнозира пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.
 

Тя посочи, че научните данни показват, че около 2 пъти по-малко е смъртоносен Омикрон от Делта варианта, но смъртността в България не е по-малка и подчерта, че това се дължи на по-ниското ниво на ваксинация: "В момента ние сме на ниво на смъртност, равно на това на Великобритания, а тя е 68 млн. души. разликата се дължи преди всичко на ваксинирането. Ако нашето население беше достигнало нивото на английското, щяхме и ние да разхлабваме мерките".

 

България достигна до 33 хиляди почнали от COVID-19, а една 120-милионна Япония има 18 хил. починали: "За съжаление страната ни достигна първите места в света по брой починали на глава от населението".

 

По думите на проф. Петрова Омикрон може да се окаже последният вариант на пандемията, но прогнозира, че може да се появи още по-заразен, но по-лек вариант. Тя цитира учени, според които Омикрон може да се определи като естествена ваксина: "При всички случаи COVID-19 си отива", обобщи специалистът.

 

"РНК ваксините са скок в технологиите. Според статистика на Американския институт за здравна статистика в Сиатъл население, което е имунизирано с две дози от ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна", е защитено 73% от тежко прекарване на болестта и 44 до 48% от заразяване. Бустерната доза защитава отново 97% от Омикрон варианта на COVID-19", обясни проф. Пенка Петрова.

 

Професорът изрази очакване, че в България ще бъде внесена и протеиновата ваксина на "Новавакс", която е по класическа технология, и изказа предположение, че скептиците не би трябвало да имат против да се имунизират с нея.

 

В първите дни след заразяването вариантът Омикрон може да не бъде открит с бърз антигенен тест, но с PCR няма как да не бъде уловен, категорична беше тя.

 

Проф. Петров обясни, че ваксината, разработена от екип на проф. Андрей Чорбанов, е готов прототип, но и предстоят "години изпитване и много милиони средства".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3203 |30.01.2022 Нови COVID ограничения надничат зад ъгъла. Къде и какво ще затягат? . 30| 3474 |28.01.2022 Със скандал приключи първото заседание на работната група в МС за COVID мерките. ”Възраждане” се оплакаха . 13| 3141 |28.01.2022 Д-р Симидчиев: Вече имаме възможността да предвидим как и накъде COVID-19 ще мутира . 1| 2995 |28.01.2022 9874 са новите случаи на COVID-19 у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads