Реклама / Ads
0| 3323 |15.05.2022 НОВИНИ

„Ако всички у нас мислеха еднакво, щяхме да бъдем Северна Корея“: Сравни ли Бориславова Радев с Ким Чен-ун?

.
Румен Радев, Лена Бориславова, Ким Чен-ун
„Ако всички в България мислеха еднакво, щяхме да бъдем Северна Корея“. Думите са на говорителката на кабинета „Петков“ Лена Бориславова в сутрешния блок на БНТ. У водещият любопитството се пробуди: Радев Ким Чен-ун ли е?
 

„Ние имаме коалиция, която се състои от четири коалиционни партньори. В нея не влиза опозицията и президентът – по конституционни причини. Това, което правим, е да говорим с нашите коалиционни партньори и да търсим решение в рамките на коалицията“, обясни Бориславова и продължи:

 

„С президента имаме различни визии и позиции по наболели обществени въпроси. Аз самата също не съм споделяла някои от неговите позиции във връзка с това, че ако ние бъдем европейски партньор и както други държави подкрепяме Украйна, това щяло да донесе война у нас. Ето, взехме решение за военно-техническа помощ, война в България няма. По тази линия имаме разминавания, но това е начинът, по който работи едно демократично общество. Ако всички мислеха еднакво и нямаха собствено мнение, то щяхме да бъдем Северна Корея или друг режим, към който определено не искаме да принадлежим“.

 

„С кого сравнявате Румен Радев, че да сме Северна Корея“, провокира я водещият Георги Любенов.

 

Бориславова обаче излезе от ситуацията, отсичайки: „Не! Казвам само, че ако имаме единомислие по всички въпроси, означава, че няма свобода на словото и мисленето и няма демокрация. А видяхме, че именно заради този кабинет и неговата политика България за първи път от 10 години се изкачи не с 1-2, а с 20 места по свобода на словото“.

 

Тя коментира и „най-важното постижение от посещението на премиера Кирил Петков в САЩ, че българската държава изключително успешно успя да договори по-ниски цени за доставки на природен газ“.

 

„България затвърди своето място на международната сцена като държава, която може да отстоява собствените си интереси, може да договаря с различни партньори, така че да постига най-ниски цени за природния газ и да постига устойчивост на доставките“, обясни Бориславова.

 

Тя изчисли, че „ни трябват между 12 и 20 танкера с втечнен природен газ на година, за да гарантираме доставките“. „Това при условие, че получим азерският газ в пълните количества“, уточни говорителката на Петков.

 

Бориславова отбеляза, че по време на това посещение, докато бяха договаряни тези два танкера, които ще покрият нуждите за непосредствените два месеца, вече са в ход преговори за средносрочен и дългосрочен договор за доставка на газ.

 
„Цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, отколкото тези на „Газпром“. Правителство продължава да обсъжда допълнителни варианти за доставки с Туркменистан, Египет, Турция“, посочи началникът на кабинета на премиера Петков.

 

Тя подчерта, че в рамките на посещението премиерът е успял със силна политическа подкрепа на всички замесени страни, че България ще получава пълните количества азерски природен газ, дори и да не бъде построена в срок българо-гръцката газова връзка.

 

„За сравнение, азерският газ по този договор, от който са се отказали предишните управляващи, е на стойност 25-26 евро, докато в Европа е 90 евро. Вижте за каква разлика става въпрос“, посочи Бориславова, имайки предвид подписаните от предишното ръководство на „Булгаргаз“ анекси за доставка на „синьо гориво“.

 

На въпроса, който вълнува гражданите и бизнеса, дали ще има посредници Бориславова отговори така: „Твърдя, че в бъдещите доставки на газ няма да има посредници. Цената ще бъде по-ниска от тази на „Газпром“, а когато започнем да получаваме в пълните количества азерския газ от юли нататък, тогава синьото гориво ще бъде четири пъти по-ниска цена, отколкото е на европейската борса“. 

 

Напрежението по оста София-Скопие

 

„Няма да има скорошно посещение, тъй като нямаме документ, върху който можем да работим по Договора за добросъседство, така че както и македонската страна потвърди вчера отлага се междуправителствената конференция, докато не видим стъпки, които са свързани с изпълнение на критериите, с разбирателство и с действия, доказващи, че ще се защити борбата с дискриминацията на българското етническо малцинство“, каза Бориславова, като използва неправилния термин „малцинство“ за македонските граждани с българско самосъзнание.

 

На въпрос на водещия, че очакванията на българското общество са Петков да не подписва нищо със Скопие, Бориславова заяви: „Премиерът също подчерта, че няма в момента очакване, дори когато на дневен ред беше тази конференция, да се подпише, защото не сме готови с този протокол по Договора“.

 

Попитана дали, ако се промени позицията за вдигане на ветото за започване на преговори на РСМ с ЕС, това ще свали правителството, тя каза: „Никой няма да прави по никакъв начин самосиндикални крачки. В този смисъл няма как да свали кабинета нещо, което ще бъде разчитано да се срещне в широк консенсус между управляващи и опозиция, както премиерът нееднократно заяви“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3539 |11.05.2022 Командирът в ”Азовстал”: Всички да помогнат за прилагането на процедурата по извличане на украинските военни . 0| 3225 |10.05.2022 Пътните фирми блокираха всички входове към Пловдив . 0| 3723 |09.05.2022 Стефан Гамизов: Речта на Путин на парада - реч на омразата, заплаха за всички . 0| 4293 |07.05.2022 Всички жени, деца и възрастни вече са извън “Азовстал”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads