Реклама / Ads
4| 2791 |18.08.2023 НОВИНИ

”Активни потребители”: морето ни е мръсно, РЗИ - не е

.
Д-р Сергей Иванов
Изследване на „Активни потребители“ и учени от Софийския университет установи сериозно замърсяване на 7 от 11 изследвани плажа по Южното Черноморие, като на един от тях то е 41 пъти над нормата. Основен индикатор за замърсяване на водите за къпане е количеството на бактерията ешерихия коли.

Д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“ обясни в ефира на Нова телевизия, че в 7 от плажовете индикаторът надвишава допустимите норми.

 

„Ешерихия коли е много универсален индикатор, който важи и за питейни води, и за храни. Когато има ешерихия коли в съответния продукт, той е привнесен от някакви отпадъци. Това е проблем на хигиената“, каза той. На въпрос може ли да не е от фекални води, Иванов обясни, че е трудно замърсяването да е от друг източник.

„Самите хора излъчват ешерихия коли и могат да замърсят околната среда, защото това е бактерия, която живее в нас. Но по този начин замърсяването няма как да е толкова голямо“, обясни той.

 

Попитан дали изследването може да не е достоверно, Сергей Иванов обяви, че това не е манипулация. На 100 ml вода се изследва колко бактерии има. Нормата е до 500 клетки, а до 250 е за резултат „отличен“. Само един плаж попада в тази графа – Харманите в Созопол. Има още 3 плажа в категория „задоволителен“.

 

Царево и Приморско са най-проблемните плажове. В Царево замърсяването е над 41 пъти над нормата. „Открихме замърсена малка река в Царево, не успяхме да я проследим навътре. Не сме сигурни дали това не е отходна тръба. Открихме и една тръба до плажа, където има разрушен комплекс. Там има канализация, която може би е изграждана. На този плаж всичко това може да се види, да се помирише. Няма никакъв спор – замърсяването се вижда дори без анализи“, заяви Иванов.

Не навсякъде е било установено откъде идва замърсяването. „За Приморско-Юг има силно замърсена река зад плажа, в която се вливат тръби от хотелите. Имаме свидетелства на хора, че нощем вливат. Визуално тази река е наистина замърсена“, обясни той.


Резултатите на „Активни потребители“ са коренно различни от тези на РЗИ, които също са правели проверки. Методологията обаче е същата, смята Иванов. „Всички резултати са различни“, каза д-р Сергей Иванов.

 

Веселин Налбантов от хотелиерския бранш отвърна в ефира на Нова телевизия: „Възмутен съм от неубедителното представяне на тази информация от доктора. Има държавна институция – РЗИ, която ежедневно прави проверки. 2-3 месеца не сме отчели такова замърсяване. Една организация сега решава да убие туризма. Ние работим със стотици хиляди работници, на които вадим хляба. Категорично нямаме оплаквания от туристи. Аз от 40 години консумирам сурова храна от морето и съм здрав. Апелирам към прокуратурата да се самосезира. Не може каквато и да е организация да представя такива данни. Ако тези данни са верни – да, ще вземем мерки. Но няма такова нещо“, твърди той. „Апелирам всички мои колеги да започнем да завеждаме дела“, добави Налбантов.

 

Иванов каза, че всеки сам преценява дали да завежда жалби. "Бих посъветвал прокуратурата да започне от РЗИ-Бургас. Мисля, че не за първи път се натъкваме на държавни контролни органи, които не си вършат работата. Като човек, занимаващ се цял живот с анализи, видях, че не може в едни и същи дати да се събират и обработват толкова много проби. Всичко отнема техническо време“, каза той, посочвайки датите в анализите на РЗИ за съответните плажове.

 

От РЗИ-Бургас са казали, че няма да участват в публичен диалог, а ще излязат днес с писмено становище, включително Министерството на здравеопазването

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2294 |16.08.2023 Намаленията през август по морето между 10% и 30% . 4| 2417 |14.08.2023 Внимавайте с банкоматите по морето, щипят ни с над 10% такса от изтеглената сума . 2| 2596 |13.08.2023 Откриха противотанкова мина в морето край плаж близо до Кавала . 16| 5351 |28.07.2023 Министър Андрей Цеков: АМ ”Тракия” с трите си ленти не може да поеме трафика към морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads