Реклама / Ads
5| 4665 |07.05.2015 НОВИНИ

Акушерката Емилия Ковачева работила 220 часа извънредно

.
Две акушерки в Клиниката по акушерство и гинекология на болница „Софиямед“ са полагали извънреден труд над законоустановените норми и са работили едновременно на трудов и на граждански договор с лечебното заведение.
 
Това установи проверка на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".
Редовни нарушения по разпределението на работното време обаче са установени основно при лицето Емилия Ковачева. За периода януари - март 2015 г. Емилия Ковачева 20 пъти е работила по две последователни смени без да й е осигурена задължителната по закон междудневна почивка от 12 часа.

Законодателят е регламентирал задължителна почивка за възстановяване на работната сила, тъй като преумората е една от основните предпоставки за трудови инциденти. Тя, както и стресът, който е основен риск при работещите в здравеопазването, може да доведе и до т.нар. синдром на професионално изчерпване „Бърнаут”. Той е описан за първи път през 1974 г. при работещи в социални служби, които след около година работа ставали депресивни и емоционално изчерпани, нервни и раздразнителни, цинични и подозрителни към хората, с които работели.

За първите три месеца на годината лицето е отработило една редовна смяна от 8 часа, 30 дневни и 29 нощни 12-часови смени, общо 716 часа труд при 496 часа, необходими за отработване при 40-часова работна седмица. Положеният извънреден труд за януари - март е от 220 часа при допустими 150 часа за цялата година.

Нарушавани са и ограниченията за извънреден труд за година, месец, седмица и за два последователни работни дни. За месец април, до инцидента на 17-и срещу 18-и, Емилия Ковачева е работила три пъти по 24 часа без прекъсване. В предоставения при проверката график за нея е предвидена почивка от пет последователни дни, а веднага след датата на инцидента е планиран годишен отпуск, поради което за април е било заложено Ковачева да положи общо 168 часа труд, т.е. 8 часа извънредно.

Относно работното време на останалите акушерки в отделението, според предоставените документи, са установени единични случаи на 24-часови дежурства, както и на неосигурена задължителна седмична почивка от минимум 36 часа при сумирано изчисляване на работното време. Не са установени нарушения на работното време на лекарите в Клиниката.

Предвид установените нарушения в болница „Софиямед“ и идентифицирането на практиката в лечебните заведения трудови правоотношения да се прикриват с граждански договори, Главна инспекция по труда започва масирани проверки в лечебните заведения в цялата страна. Приоритет ще бъде работното време и възникването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения. Продължава и проверката в „Софиямед“ по останалите клиники и отделения.

Родилното отделение на болница "Софиямед" най-вероятно ще бъде понижено на първо ниво. В момента отделението е второ ниво, което означава, че там трябва да работят определен брой специалисти, но това условие не е изпълнено. Това коментира зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков след заседанието на здравната комисия в парламента.

20 000 лв. глоба грози болницата, съобщи зам.-министър Ваньо Шарков пред журналисти по време на заседание на здравната комисия в парламента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5137 |03.05.2015 Майки искат доживотна присъда за акушерката Емилия Ковачева . 17| 6313 |02.05.2015 Д-р Нецов: Някой продаде записа за акушерката за 30 сребърника . 9| 4609 |01.05.2015 Майки: Доживотен затвор за акушерката . 6| 4788 |30.04.2015 Акушерката от "Софиямед" остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads