Реклама / Ads

 

6| 4749 |16.08.2019 НОВИНИ

Алармират омбудсмана за законноста на най-високата сграда в център на София

.
113-метровата сграда „Ай Тауър“ в София
Омбудсмана Мая Манолова ще бъде сезиран от граждански сдружения с искане да се заеме с нередностите при строежа на най-високата сграда в историческия център на София - небостъргачът „Ай Тауър“.

В София се издига 113-метровата сграда „Ай Тауър“, която се намира в историческия център на „Солни пазар“, но за нея всичко мълчат, въпреки, че е идентична със "Златен век". Както Фрог писа, ако се съпоставят документите двете сгради ще се видим, че те са 100%  съотносими едни към други. Само че едната сграда чака съдебно дело и строежът е спрян, а другата продължава да се строи.

 

Бившите вече общински съветници Никола Вапцаров и Войслав Тодоров се заканиха, че ще разнищат и случая с небостъргача  "Ай Тауър": "Обещавам, че ще алармирам "Обединена София" и "Спаси София" и Омбудсмана Мая Манолова за този казус и ще го разгледаме с останалите членове на комитета. Но мога да направя и следното заключение. Ако всеки български гражданин скочи и се запъне само за проблемите, които са му под носа, то ще живеем в Швейцария на Балканите гарантирано. Проблемът е, че не се захващаме с нещата които даже са ни под носа. Ще се опитам да направя нещо по въпроса", написа в дискусия във Фейсбук Никола Вапцаров.

 

Другият общинар Войслав Тодоров пък заяви в предаването ЕвроДикоФ по Евроком, че ще проучи случая.

 

Запознати с казуса твръдят, че въпросът е принципен, защото разрешителното за строеж на "Ай Тауър" е от  28.09.2012 г., т.е. би трябвало вече да е изтекло.

 


.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков често повтарят, че са непредубедени по отношение на строителството в София. Всичко правели по закон и в името на гражданите. Фактите обаче сочат друго. Скандалното поведение на общината продължава. Множество документи, с които Фрог Нюз разполага, показват, че екипът на кмета мери с двоен аршин в различните случаи. 

 

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) разрешителните за строеж важат за 5 години, след което могат да бъдат продължени за още толкова в рамките на 14 дни, след изтичането на този срок. Това стана възможно с поправка в закона, направена през 2017 г. Именно тази поправка беше в центъра на медийния скандал около Цветан Цветанов от ГЕРБ.

 

Но да се върнем отново към индентичната на „Златен век“ сграда „Ай Тауър“. От документи става ясна, че допълнение за изменение на проекта от 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. са подписани от гл. архитект на София, което значи със знанието на г-жа Фандъкова и всички останали институции. Това изменение и допълнение от дати 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. се отнася за разрешително за строеж от 2012 г., което би трябвало да е изтекло по логиката на техните разсъждения. Датата на последното изменение – 08.02.2019 г. е дори много след изтичането на едногодишен гратисен период за удължаване на разрешителни за строеж, какъвто срок напоследък главният архитект споменава в свои изказвания.

 

Проектът явно е забавен по причини, сходни с десетки други проекти в страната. Но, факт е по издадените изменения и допълнения, че разрешително за строеж не е удължавано. На документите е посочена датата на последното разрешение за строеж, което е единствено и първо.

 

Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 3414 |21.07.2019 Експерти алармират: Намаляват кандидатите за приемни родители . 1| 4231 |31.05.2019 На среща с омбудсмана адвокати поискаха нов Закон за адвокатурата . 2| 4110 |31.05.2019 Голямо напрежение има между дърводобивните фирми и държавата, алармират браншовици . 1| 3636 |18.04.2019 Омбудсмана Мая Манолова се отчита пред НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ