Реклама / Ads
0| 2973 |21.08.2022 НОВИНИ

Албания задържа шпиони на Кремъл след нападение във военна база

.
Еди Рама, премиер на Албания
Трима заподозрени шпиони на Кремъл бяха арестувани в Албания след нападение срещу двама пазачи във военна база. Смята се, че те са нападнати с химически агент. Според съобщения в местни медии задържани са двама руснаци и един украинец.
 

Нападението е станало в Грамш, на около 80 километра южно от столицата Тирана. В района на завод "Чекин" е забелязан руснак с камера, който се опитвал да прави снимки в периметъра на обекта, когато бил забелязан от охраната. Мъжът напръскал охранителя с нервно-парализиращ агент. 


Веднага бил подаден сигнал до полицията, според който мъжът не е бил сам на територията на завода. Поставени са били незабавно контролно-пропускателни пунктове. Блокиран е автомобил, в който са пътували друг руснак и украинец. Те също са задържани.


Според информацията арестувани са руснак на 24 години, рускиня на 33 и украинец на 25 години. 


Това не е първият път, когато заподозрени руски агенти са проникнали в средиземноморската страна, която е член на НАТО за разузнавателна дейност. Миналото лято двама руски граждани бяха заловени във външния периметър на авиобаза Кучова, носейки дрон.


И в двата случая заподозрените шпиони са влезли като туристи, съгласно правилата, които позволяват на руснаците да влизат без виза за летния ваканционен период - вратичка, която сега някои призовават да бъде премахната.


Тирана осъди военните действия на Русия в Украйна, а миналия месец на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналия месец албанският министър-председател Еди Рама заяви, че Албания застават плътно зад Киев. Освен това Албания беше една от първите държави, които ратифицираха протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО. По-рано тази година НАТО започна усилия да превърне бившата военновъздушна база Кучова от комунистическата епоха от гробище на самолети в модерна станция за операции в Западните Балкани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2699 |20.08.2022 Главният архитект на Кърджали е задържан . 0| 2666 |19.08.2022 Задържаха главния архитект на Кърджали . 0| 2866 |19.08.2022 Спецоперация в Стара Загора срещу разпространение на порнографски материали с деца, има задържани . 0| 2719 |18.08.2022 Оставиха ”на топло” задържаните за измами с крадени коли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads