Реклама / Ads
18| 12463 |21.08.2019 НОВИНИ

Албена Белянова пред Фрог: Щом „инвеститор“ с 2 лв капитал иска да строи АЕЦ „Белене“, значи всеки може

.
Албена Белянова
Определено бях скептично настроена. И още съм. Както се оказа, а както и министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че всеки е могъл да подаде заявление за участие в процедурата. Щом има кандидат за стратегически инвеститор, регистриран в бл. 84 в гр. Козлодуй, с 2 лева капитал и с един осигурен служител и аз, и вие сме могли да подадем заявление за участие.
 

Това каза пред Фрог нюз енергийният експерт Албена Белянова. „Количеството, обаче, няма да помогне по никакъв начин за реализацията на проекта. Нека изчакаме „шорт листата“ и тогава, евентуално, да проявим някакъв оптимизъм. Но пък нищо не пречи на ДАНС, даже е препоръчително, междувременно да извърши проверка на подалите заявления. Все пак се касае за проект от национално значение на стойност 10 милиарда лева“.

 

Сериозен проблем, според мен, е и условието на процедурата, според което бъдещата проектна компания „следва да се ангажира с доставчик на свежо ядрено гориво, който да доставя гориво за реактори ВВЕР-1000 в съответствие със съществуващите лицензионни споразумения и приложимото законодателство“. Заявилите участие 7 потенциални стратегически инвеститори следва да са направили предложение за доставка на ядрено гориво. Производител на гориво за ВВЕР-1000 е ТВЕЛ, дружество част от структурата на Росатом. Познайте кой стратегически инвеститор харесва условието?

 

В документацията никъде не се споменава и че Решението на МС от 29.06.2018 г., с което е „рестартиран“ проекта чрез отмяна на решението от март 2012 г. за прекратяване на проекта, е нестабилен административен акт, тъй като е обжалвано пред ВАС от Атанас Атанасов и Христо Иванов. Делото е насрочено чак за 09.03.2020 г. Ами, ако ВАС отмени решението? Колкото и да сме скептични към независимостта на съда, това е напълно възможен сценарий. Кой ще плати евентуални искове от участниците в процедурата? И това са само малка част от възможните проблеми.

 

Какви сензационни разкрития направи Албена Белянова за процедурата, по която се избира строител на ядрената централа, четете в рубриката „Интервю“.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4894 |20.08.2019 Бисер Петков: Над 55 млн. лв. са предвидени за нови социални услуги . 14| 4976 |20.08.2019 Борисов назначи Марияна Николова за председател на Съвета по киберсигурността . 0| 4162 |19.08.2019 Още 2000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение без ток заради скъсан кабел в софия . 0| 3848 |19.08.2019 Несъобразени изкопни работи оставиха без ток близо 6300 клиенти на ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ в столичния кв. „ОВЧА КУПЕЛ“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads