Реклама / Ads
7| 3448 |12.02.2023 НОВИНИ

Александър Николов: България плаща най-високите цени на природен газ в Европа

.
Източник: стопкадър, bTV
Най-важното по време на четворната коалиция и при посещенията в САЩ беше как да се направи българската енергетика по-независима.
 

Това, което завихме е нещо, което е валидно последните 30 години, а именно зависимост от ядрено гориво - 100% руско, зависимост от природен газ - над 90% руски, зависимост от петрол и петролни продукти - между 70 до 100%”, заяви бившият енергиен министър Александър Николов в ефира на bTV.

 

Според него сега е хубаво да се сравнят финансовите резултати в АЕЦ “Козлодуй” като основни дейности през 2022 г., преди 2021 г. и сега.

 

“Тези почти монополни структури създават много удобно влияние в България и създават много огромни печалби, които печалби лесно могат да бъдат използвани за пазаруване на всичко - от административни органи през политически лица, партии, медийно влияние”, каза Николов.

 

Той коментира и обвиненията срещу него заместника му Данаил Николов и бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов от страна на прокуратурата за това, че са причинени на вреди на държавния газов доставчик в размер на 88 млн. лв. Николов и Йоцов пък са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

 

“Когато “Булгаргаз” работи е по съществуващ договор, който е по швейцарско право. За да се ощети “Булгаргаз” по начина на регулация на работа под КЕВР се изисква тези 88 млн. лева да бъдат доказани или като пропусната полза, или като нанесена вреда, а не като хипотеза на отказано количество по търговски договор”, каза Николов.

 
По думите му, когато ни е спрян руския газ България е останала най-конкурентният пазар в Европа като цена. “В момента страната ни плаща най-високите цени на природен газ в Европа”, каза Николов.

 

Той подчерта, че не знае кой е подателят на сигнала, тъй като “прокуратурата предявява обвинение без материали”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3062 |12.02.2023 Сирия призова България за помощ . 9| 3936 |12.02.2023 Александър Николов шокиран, че е сред санкционираните по ”Магнитски” . 17| 3225 |12.02.2023 Румен Овчаров: България се е превърнала в протекторат . 0| 2997 |12.02.2023 Първите спасителни екипи, помагали в Турция, се прибраха в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads