Реклама / Ads
2| 4476 |07.10.2020 НОВИНИ

Д-р Александър Симидчиев: Все още не можем да говорим за по-сериозни мерки срещу COVID-19

.
Това, че в един ден имаме значително повече случаи, не значи, че има трайна тенденция. Трябва да има повече дни с по-високи нива на заразяване, преди да имаме по-сериозни мерки. Възможно е да има мерки от типа ограничаване струпването на хора, а не затваряне на градове.
 

Това заяви пред bTV пулмологът д-р Александър Симидчиев. 


“За да е болен, човек трябва да проявява симптоми. Но може да бъде инфекциоцен и може да бъде опасен. Би могъл при говорене, пеене,, викане да отделя вируси и да заразява. Той е заразоносител, но няма нужда да е хоспитализиран или лекуван”, обясни медикът.


По думите му обективни критерии са всички, важните за взимането на определени решения са по отношение на общата бройка на заразените. По отношение на това колко хора са в болница това е свързано с мерки, които трябва да говорят за обезпечаването на болниците, коментира още той. 


“Епидемията се разпространява повече сред млади и здрави хора. Винаги съм твърдял, че това, което наричаме “пикове” са всъщност промени на поведението, което улеснява или затруднява разпространението на вируса. Затова е нужно физическото дистанциране или правилното носене на маски”, посочи още д-р Симидчиев. 


По думите му по никакъв начин няма да се промени епидемиологичната обстановка, ако училищата се затворят и децата се преместят в търговските центрове, защото това по никакъв начин няма да ограничи разпространението. 

 

Тази и следващата година трябва да се проведат изследвания, за да се обобщи има ли пагубни дълготрайни ефекти върху белите дробове, след преболедуване на COVID-19, обясни още пулмологът.

 

Той не препоръчва да се провежда самолечение.

 

Д-р Симидчиев коментира и лечението на американския президент Доналд Тръмп. Той посочи, че държавният глава на САЩ е нарушил карантината.

 

"Дескаметазон се дава при много тежки случаи, защото може да удължи боледуването. Дава се само тогава, когато имунитетът е неадекватен на заболяването. Лекуваме с такива стероиди, но в много тежки случаи. Медикаментът се използва за конкретна цел с много ясни и строги показания", обясни още д-р Симидчиев.

 

По думите му едно от най-ефективното лечение е антиколагулантното. То е с медикаменти, които разреждат кръвта. При Тръмп такова лечение не е прилагано.

 

"Това е стандарт, който е въведен и в нашата страна при хоспитализирани пациенти", обясни медикът.

 

Ваксината

 

"Вече имаме две ваксини, които са ефективни. Проблемът е с безопасността им. Не вярвам, че до края на тази година ще имаме ваксина, която да е едновременно ефективна и безопасна. Мисля, че това ще стане догодина", посочи д-р Симидчиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5833 |02.10.2020 Директор в ББР номинира Александър Андреев за шеф на ЦИК . 55| 5634 |02.10.2020 Александър Сиди, ВМРО: Азбуката ни си е българска, защо да продължаваме да я наричаме славянска . 7| 4719 |01.10.2020 Александър Симов: Партията е мобилизирана и стои зад своя лидер . 6| 4898 |30.09.2020 Управляващите предлагат Александър Андреев за шеф на ЦИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads