Реклама / Ads
0| 3103 |01.05.2021 НОВИНИ

Александър Симов, БСП: Смисълът на 1-ви май е битката за достоен труд

.
Александър Симов Източник: БСП
Мнозинството от българските граждани показаха, че не искат повече ГЕРБ и Борисов.
 

„Днес на Национален съвет ще вземем решение какво да правим с третия мандат. Решението ще бъде взето пред очите на всички, няма да го обявяваме със статус във Фейсбук, няма да действаме чрез пускане на живо предаване или всякакви други екзотични форми, които виждаме, че напоследък са станали страшно модерни.“ Това коментира депутатът от ПГ на “БСП за България“ Александър Симов в ефира на БНТ.

 

В предаването “Денят започва с Георги Любенов“ той заяви, че това е последната възможност да се състави правителство и пред БСП стоят 3 варианта. „Най-лесният вариант е да върнем мандата. Вторият е БСП да създаде правителство начело с лидера на партията Корнелия Нинова като ярък и ясен политически знак за това, че сме в състояние да носим отговорност. Третият вариант е в тази ситуация левицата да предложи правителство с ограничен мандат, който да има предимно експертен състав.“

 

„В България има работа за вършене, защото моделът “Борисов“ не си е тръгнал. Това, което ГЕРБ насадиха като раков тумор в България, по никакъв начин не е отстранено“, категоричен бе той.

 

Според социалиста въпрос, на който хората трябва да си отговорят, е дали искаме да правим избори в една променена политическа среда, в която ГЕРБ са само лош спомен или в ситуация, в която имат медийната мощ, финансовата мощ и държавната администрация.

 

„Изборите на 4-ти април поставиха много въпроси, но дадоха един основен отговор – мнозинството от българските граждани не искат повече ГЕРБ и Борисов. Гласуваха така, че първата политическа сила да бъде изолирана отвсякъде“, допълни още той.

По думите му в нито един момент левицата не е искала участие във властта, министерски постове и назначения.

 

„Предложихме нашата парламентарна подкрепа съвсем безкористно, в името на това, за което гласуваха българските граждани. Партиите на промяната в един момент се превърнаха в партиите на подмяната, защото те избягаха от основната си задача“, обясни социалистът.

 

Поведението на политическата сцена на „Има такъв народ“ Александър Симов коментира така: „Приемам, че мълчанието преди избори е тактическа игра, който сработи за тях. Но мълчанието след изборите, потъването в тази тишина е нелепо, защото хората в момента искат отговори, а не ги получават.“ Той допълни, че трудно си представя партия, която мълчи, да иска мажоритарен вот.

 

Резултатите от изборите показаха, че БСП не изпълни своята основна задача – да бъде първа политическа сила и да бъде припозната като единствена и основна алтернатива на ГЕРБ, смята Симов. „Ние трябва да си дадем сметка защо се получи така и къде сбъркахме. Причините са много, но в момента в парламента много ясно може да си проличи кой е последователен и кой е отишъл с идеята на всяка цена за нови избори“, посочи той.

 

Александър Симов обясни, че разграждането на едно полуавторитарно управление и на един медиен авторитаризъм, който виждаме в България, не е въпрос на красива стилистика и поетични обиди. „Това е въпрос на конкретни действия. Единствената конкретна и реална идея, която се бори с маниакалността на предишното управление, беше нашето предложение, направено още на втория ден от парламента, за мораториум. То беше прието твърде късно – след седмица и тогава хората разбраха какво означава да се бориш наистина и да се бориш на думи“, обясни социалистът.

 

По думите му всички трябва да разберат смисъла на 1-ви май. „В последните години в България този празник е останал в ръцете на БСП, тя носи традициите за този празник. Само че това е празник на всеки, който работи от тъмно до тъмно, а в края на месеца получава пари, които не му стигат за нормален живот. Смисълът на този празник е битката за достоен труд. Всеки заслужава да живее по-добре и най-голямото престъпление на тези безкрайни 30 години е, че тази тема е оставена настрани.“ Посланието на социалиста за днешния празник е “Достоен труд, достоен живот“.

 

Александър Симов коментира действията на социалния министър Деница Сачева: „Виждаме нейните телевизионни турнета, в които раздава милиони, но трябва да си направим труда да видим колко от тези раздадени пари са стигнали до хората. Аз твърдя, че резултатът ще е трагичен, тъй като едно е да раздаваш пари през прозореца на джипа, едно е да раздаваш от екрана, съвсем друго е да подобриш живота на хората.“

 

На финала той заяви, че ако юли месец има избори, БСП ще се бори да бъде първа политическа сила.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3183 |21.04.2021 Александър Маринов: Няма да е лесно, но има шансове за съставянето на работещо правителство . 7| 3632 |19.04.2021 Александър Симов: Борбата с Бойко-Борисовщината не трябва да е не само с обиди, а чрез ефективни идеи . 5| 3550 |17.04.2021 Д-р Александър Симидчиев: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да бъда кандидат за премиер . 12| 3235 |12.04.2021 Д-р Александър Симидчиев: При тези темпове на ваксинация не можем да изградим колективен имунитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads