Реклама / Ads
37| 5045 |05.10.2020 НОВИНИ

”Алфа Ресърч”: „Има такъв народ” е трета по рейтинг партия

.
Учредяването на партията
Ако изборите бяха днес за ГЕРБ биха гласували 20.5% от гражданите, за БСП – 19.6%, за партията „Има такъв народ” – 14.9%, за ДПС – 9.9%, за Демократична България – 9.4% и за Изправи се.БГ – 4.6%. Останалите партии, които към днешна дата са представени в парламента, остават много под прага.
 

Това показват данни от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч, цитиран от БГНЕС.

 

Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) продължават да изразяват принципна подкрепа за протестите в страната, въпреки резервите към техния състав и изразни средства.

 

Протестите, сблъсъкът между институциите и засиленият медиен фокус върху корупцията увеличават ерозията на доверието към управляващите. Одобрението към правителството се установява на критичните 12.8%, а към парламента спада до 7.6%, при над 60% недоверие.

 

Главният прокурор Иван Гешев, който зае поста с 27% подкрепа сега се одобрява от 12.2%, при 54.6% критични оценки.

 

Единствено полицията успява да увеличи нивата си на доверие, като през септември положителните оценки за дейността ѝ, обратно на ситуацията през юли, започват леко да доминират над отрицателните (30.2%:27.7%).

 

Президентът Румен Радев бележи слаб спад на положителните оценки (с 1.6%), критичните нарастват по-силно (с 6 процентни пункта), но със съотношение 42% одобрение : 28.6% неодобрение той запазва позитивен баланс в личния си рейтинг.

Премиерът Бойко Борисов губи нови три пункта доверие спрямо юли, а недоверието също нараства с 6%. С 20.3% одобрение, рейтингът му е близо до нивата на Корнелия Нинова (19.8%).

 

Каква е най-добрата алтернатива на сегашното управление?

Мненията са изключително разнопосочни – не само в обществото, но и сред симпатизантите на основните политически сили.

 

17.6% припознават в Румен Радев политическият опонент на Борисов и смятат, че решението е в създаването на негов партиен проект. 15%, основно привърженици на Слави Трифонов, залагат на формулата „всички срещу ГЕРБ“. 9.4% са за „лява алтернатива“, като симпатизантите на БСП и Мая Манолова се колебаят между тази опция и обединение около Радев. 12.2% са за „дясна алтернатива“. Тя се подкрепя от около 75% от симпатизантите на „Демократична България”, но и от около една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти.

 

14.5% от избирателите, основно от средите на подкрепящите управлението партии, са на мнение, че няма приемлива алтернатива.

 

Двете основни характеристики на обществените нагласи към края на септември – сериозен спад на доверието към управляващите и неяснота относно изхода от политическата криза, оказват пряко отражение върху електоралните нагласи. Сред твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ и БСП сближават позиции, като ГЕРБ продължава да води с 0.9% пред левицата (20.5% срещу 19.6%). Анализът показва, че парадоксалното на пръв поглед удържане на позиции от ГЕРБ се дължи на два основни фактора – ре-мобилизацията на твърдото ядро и на слабото преминаване на негови избиратели към конкурентни партии вдясно, се казва в анализа на Алфа Рисърч.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8768 |28.08.2020 ”Алфа рисърч”: Оставката на председателя на ЦИК e знак за големи проблеми . 12| 6261 |21.03.2020 ”Алфа рисърч”: Българите са на мнение, че у нас няма да се развие най-лошият сценарий за Covid-19 . 3| 4319 |09.12.2019 ”Алфа Рисърч”: 12% е купеният вот на последните местни избори . 4| 4944 |05.12.2019 Патриотите искали Караянчева да забрани достъпа на тв ”Алфа” в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads