Реклама / Ads
0| 2738 |06.07.2022 НОВИНИ

“Алфа Рисърч”: ИТН извън НС при нови избори. Партията на Янев - вътре

.
Извън Народното събрание ще остане “Има такъв народ”, ако изборите бяха днес. Формацията не прехвърля 4-процентовата бариера, показват данни от проведено социологическо проучване на “Алфа Рисърч”. Анализът показва и друго - в парламента влиза партията на Стефан Янев, а разликата между ПП и ГЕРБ се топи все повече. Изследването е проведено в периода 25 юни - 1 юли и е част от регулярното тримесечно проучване на агенцията.

Внезапното оттегляне на министрите на ИТН от Слави Трифонов и последвалата за по-малко от месец каскада от политически събития – свалянето на председателя на парламента Никола Минчев, гласуваният вот на недоверие на правителството, протестите в защита на управлението, свалянето на ветото за започване на преговори на Северна Македония с ЕС, изгонването на 70 дипломати и служители на посолството на Русия, завъртането на парламентарната рулетка с Асен Василев като кандидат за премиер на ПП  – изправиха България в де факто предизборна политическа ситуация, която съществено променя динамиката на обществените и електорални нагласи, посочват от “Алфа Рисърч”. 

 

ПП и ГЕРБ - с минимална разлика при нови избори, но и нова задънена улица

 

Мобилизацията на симпатизантите на Продължаваме промяната, като реакция най-вече срещу свалянето на Никола Минчев от председателския пост и в последствие - на правителството, води до преодоляване на регистрирания в предишни проучвания спад в  подкрепата й и частично възвръщане на позиции. С ръст от 2 пункта спрямо април и 20.2% потенциален вот, ПП остава на малко над процент след ГЕРБ (21.5%). ПП постига ръст в столицата и няколко големи града, ГЕРБ запазва подкрепата си в по-малките областни центрове и селища. 

 

Предизвикалата политическата криза ИТН бележи нова загуба на избиратели и при избори днес би останала под парламентарната черта (3.3%). 

 

“Възраждане” спира възхода си, както поради изострянето на конфронтацията ГЕРБ – ПП, която ги оставя встрани от водещата политическа интрига, така и поради конкуренцията в ляво-русофилското пространство с БСП и новата партия на Стефан Янев. Партията на Костадин Костадинов остава с 8% подкрепа. 

 

Умелото лавиране на Корнелия Нинова между участието в управлението и „червените линии“ успява за момента да стабилизира електоралните позиции на левицата (11.5%), но динамиката в този сектор е твърде силна. “Български възход“ стартира с малко над 5% подкрепа и едва следващите месеци ще покажат как ще се разпределят гласовете между него, БСП и “Възраждане”. “Демократична България” също запазва избирателите си в София и големите градски центрове, което й осигурява 7.1% потенциален вот.

Силно поляризирано е общественото мнение между опцията “ново правителство в сегашния парламент“ (49.5%) и предсрочни избори (46.7%). Около три четвърти от поддръжниците на правителството в оставка, както и хората без ясни политически предпочитания,  са “за“ сформирането на ново правителство, докато симпатизантите на опозиционните партии  - “за“ предсрочни избори.

 

Поляризация има и по оста “каква управленска коалиция би се справила по-добре с управлението на страната“. Преобладават предпочитанията към коалиция около ПП (31.9%). Същевременно обаче ГЕРБ постепенно успяват да излязат от изолация – едва 6 на сто по-малко (25.2%) смятат, че партията на Борисов би се справила по-успешно в сегашната ситуация. Малко над 20% биха предпочели съвсем различна алтернатива. Избирателите, които приоритизират икономическите проблеми и материалния си статус по-често избират коалиция около ГЕРБ, а онези, които поставят акцент върху корупцията  и нейното отражение върху икономическите процеси – обединение около ПП.

 

Румен Радев губи доверие

 

Острите сблъсъци на партиите от управляващото мнозинство и на правителството в оставка с президента Румен Радев водят до оттегляне на доверието към него сред част от подкрепилите го преди година негови симпатизанти. Въпреки че остава най-одобряваният политик в държавата, положителните му оценки спадат с 8 пункта (от 51% през април до 43% през юни), а отрицателните нарастват със 7.

 

Много по-поляризирани в сравнение с преди година са и оценките за това, дали президентът съдейства или не за решаване на политическата криза в страната. 43.9% смятат, че спомага за преодоляването й, а 36.5% са на обратното мнение. Ръстът на негативните оценки точно по този въпрос поставя в по-слаби позиции евентуално служебно правителство на Р.Радев, от което се очаква да бъде медиатор в кризата, а не да води до нейното изостряне. Най-силно е преобръщането на мненията сред симпатизантите на ДБ, които се доближават по отрицателни оценки до тези на ГЕРБ.

 

Слабо подобрение в рейтинга на правителството

 

След драматичния спад през април, подкрепата за правителството през юни нараства с 3 пункта (от 19 на 22 на сто), но негативните оценки (45.8%) продължават да бъдат двойно повече от позитивните. Особено висока е критичността в по-малките областни центрове и извън тях, сред работниците, малкия и среден бизнес.

 

Без съществена динамика в доверието към политическите лидери

 

Двамата съпредседатели на ПП – Кирил Петков и Асен Василев имат практически едни и същи рейтинги – ок. 23% доверие и ок. 46% недоверие. Много активният през последния месец лидер на ГЕРБ Бойко Борисов покачва с 1% положителното отношение към себе си (до 20.2%), но запазва висок дял негативни мнения (57%). С 18.6% доверие и 48.4% недоверие Корнелия Нинова остава на позициите си от месец април. По-съществена промяна има при други трима лидери. При Христо Иванов – в позитивна посока; ръст с 2 на сто в позитивните мнения  и много сериозен спад (7 пункта) в негативните. При К.Костадинов и Сл.Трифонов е налице ясно изразен негативен тренд. Лидерът на Възраждане губи 4 на сто доверие (до 13%), а на Има такъв народ – 5% (до 8.5%).

 

“Френското предложение”

 

Отпадането на българското вето над започването на преговори на Северна Македония с ЕС не води до предвещаваните от мнозина анализатори обществени катаклизми. Изследването показва, че след вота в парламента на т.нар. “френско предложение“ 42% от анкетираните одобряват вдигането на ветото срещу 53% неодобряващи. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6698 |06.07.2022 ИЗВЪНРЕДНО: Министерството на финансите блокира сметките на Руското посолство . 0| 5938 |01.07.2022 В 12 ч. изтича ултиматумът на Кремъл. Извънредният съвет в НС снощи - без резултат . 0| 2517 |29.06.2022 Парламентът изслушва извънредно премиера и службите за гоненето на руски дипломати . 0| 2514 |28.06.2022 На живо: Депутатите обсъждат извънредно бюджетите на ДОО и НЗОК на второ четене
Реклама / Ads