Реклама / Ads
2| 4623 |05.12.2023 НОВИНИ

"Алфа Рисърч": Всеки втори очаква заедно с ротацията и ремонт на кабинета

.
Всеки втори българин смята, че заедно с ротацията на премиерите, планирана за март 2024 г., ще има и сериозен ремонт на кабинета. Това сочат данните от редовния мониторинг на обществените нагласи на агенция "Алфа Рисърч", проведен между 22 и 30 ноември.
 

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната: 1000 респонденти, анкетирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

 

Една трета от анкетираните очакват единствено смяна на премиера, при която сегашният вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел (ГЕРБ) ще поеме министър-председателския пост от Николай Денков ("Продължаваме промяната - Демократична България"). Формалната процедура, която досега не е прилагана в България, предвижда оставката на сегашния кабинет пред Народното събрание и ново гласуване за премиер и правителство.

 

 

"Ако управляващите партии предприемат такъв ход, ще трябва чрез нови конфликти и взаимни атаки да убедят българите, че на никаква цена "повече не могат заедно". Това ще дистанцира още повече избиратели от политиката, а цената ще бъде платена от същите тези партии на поредните предсрочни избори. Не е изключено да отвори и пространство за нови политически проекти, коментират социолозите от "Алфа Рисърч".

 

Ето и какви са очакванията на мнозинството българи за това кои конфликти между управляващите ще доминират политическия живот.

 

39% очакват най-силни да са сблъсъците по повод бюджета за догодина,
22.5% очакват най-силна конфронтация по енергийни теми (цени, дерогацията за "Лукойл", таксите за пренос на газ, въглищните централи)
16.5% допускат най-бурни да са раздорите при кадровите назначения.

 

"На този фон очакванията на мнозинството българи са за продължаващи конфликти и противоречия вътре между управляващите, за влошаваща се икономическа конюнктура през следващата година, но без яснота за нова политическа конфигурация. Фактът, че това, което най-силно вълнува хората, се оценява като най-конфликтно в отношенията между управляващите, допълнително топи доверието в тях", е коментарът на авторите на изследването.

 

 

Шест месеца след трудното сформиране на правителството на Николай Денков, което формално сложи край на политическата криза в страната и месец след местните избори, които не доведоха до значимо разместване на електоралните пластове, основните държавни институции и отговорността на политическите лидери за тяхната работа, се оценяват негативно от мнозинството български граждани, е заключението на социолозите въз основа на данните.


Кабинетът запазва равнището на доверие от юни - 21% положителни оценки, но при 46% отрицателни, което е ръст от близо 10 на сто. Малко по-високо е доверието към премиера Денков - 25% положителни при 39% отрицателни оценки, но също с негативен развой. Както премиерът, така и кабинетът са в неизгодната ситуация да се подкрепят само от симпатизантите на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" (между 65% и 70% от тях), но не и от тези на участващата в управлението ГЕРБ (25% положителни при 39% отрицателни мнения за кабинета).

 


С 8% доверие парламентът не успява да обърне тенденцията и остава закотвен към дъното на обществените оценки, сочат данните от проучването. С процент по-ниско (6.9%) е доверието към изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Съдът запазва 13% одобрение, но отрицателните оценки към него се повишават от 38 до 48 на сто.


Проучването е направено седмица след сблъсъците между полицията и гражданите, протестирали срещу ръководството на Българския футболен съюз и отчита рязко нарастване на критичните оценки за дейността на силите на реда, особено в София. Общо за страната ръстът на отрицателните мнения е с 12%, а положителните спадат с 10 процентни пункта.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4095 |05.12.2023 Проф. Илко Гетов: Работим в посока да се разшири спешната медицинска помощ по въздух с планинско търсене и спасяване . 5| 9972 |05.12.2023 Ако нещо бутне сглобката, то това ще са назначенията . 1| 4224 |05.12.2023 Изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста си . 65| 15738 |05.12.2023 Чашата преля! Докога, другарю Радев, ще злоупотребяваш с нашето търпение?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads