Реклама / Ads
22| 6660 |12.09.2020 НОВИНИ

”Аljazeera”: Силата на олигархията в България трябва да бъде подкопана отдолу, от основите

.
Силата на олигархията трябва да бъде подкопана не само „отгоре“, т.е. чрез по-строго наказателно и антикорупционно законодателство, но и отдолу, от основите. България също така се нуждае де е по-стабилна социална държава, която да може да направи работещите хора по-малко зависими за препитанието си от олигарсите.

Това са два от изводите, които прави Жана Цонева в свой анализ на събитията в България, публикуван в най-популярното изданието в свят  "Аljazeera".

"В продължение на два месеца българите протестират срещу скандално правителство, което отказва да подаде оставка.", се казва в коментара озаглавен " Какво се случва с българските протести?"

 

В анализа подробно се представят скандалите и събитията, които ги последват в България от началото на годината. Снимките и записите с премиера Бойко Борисов, акцията на Христо Иванов в „Росенец“, протестите и полицейското насилие по време на митинга на 2 септември.

 

Ето изводите на автора за това какво предстои:

 

Тези събития поставят на изпитание обичайното разбиране за държавата като неутрален арбитър. Българският елит е дълбоко разделен и воюващите фракции разполагат с властта си над държавата като оръжие срещу конкурентите си.

 

Тези сблъсъци понякога се насърчават от „задкулисието“ и стигат до нас чрез непрекъснатия поток от корупционни скандали, изтекли снимки и записи, изненадващи арести на бизнесмени, които попадат в немилост, и дори национализация на частния бизнес. Но насилствената смяна на позиции в управляващия елит и елиминирането на конкурентите разяжда държавата.

 

Въпреки тласъка, който либералната коалиция на Христо Иванов получи от протестите, е малко вероятно партията да реши този проблем в тясната рамка на правна реформа, която предлага (съдебна реформа и деполитизиране на държавното обвинение).

 

Силата на олигархията трябва да бъде подкопана не само „отгоре“, т.е. чрез по-строго наказателно и антикорупционно законодателство, но и отдолу, от основите. Парите са власт и колкото повече богатство се натрупва частно, толкова по-голяма е тяхната притегателна сила, деформацията и изкривяване на публичната сфера и политическия живот в полза на притежаващите ги.

 

Следователно тяхната власт трябва да бъде подкопана и от икономически реформи, като отдавна закъснялото премахване на режима на плосък данък, въведен от правителството на БСП-ДПС през 2008 г., който насочва парите отдолу нагоре, концентрирайки икономическата мощ в ръцете на няколко бизнес кръга.

 

България също така се нуждае де е по-стабилна социална държава, която да може да направи работещите хора по-малко зависими за препитанието си от олигарсите. Заради това е добра новина, че левите сили също са част от протеста. Колкото и слаб да е техният глас, все пак е важно да продължим да настояваме за "социални" решения на корупцията и управлението на мафията.

 

Войната срещу корупцията също трябва да бъде битка за дефинициите. Без идеята за социална справедливост, която да допълва либералните идеи за върховенството на закона и съдебната реформа, високите призиви за справедливост, водещи протеста, имат по-малък шанс да получат отзвук в по-голямата част от българското население, чиято основна грижа е социално-икономическото оцеляване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6666 |06.09.2020 Татяна Кристи: Съединението с мутри не прави силата . 9| 8185 |08.08.2020 БОЕЦ: Ето как изглежда силата на ”живия щит”. Никой не се крие зад женски поли . 15| 11727 |05.08.2020 ”Дер Щандарт”: Надигналата се вълна срещу олигархията в България не може да бъде спряна . 12| 9274 |21.07.2020 Николай Марков: Гледам министър Сачева и си мисля за силата на парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads