Реклама / Ads
17| 7530 |07.05.2018 НОВИНИ

Алпинистът Боян Петров изчезна?!

.
Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма, съобщи във „Фейсбук” жената до алпиниста Радослава Ненова.
 
Вчера в посолството на България в Пекин е постъпила информация, че алпинистът е в неизвестност от 3 май, съобщиха от МВнР

„Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него”, допълва тя. По думите спасителна акция в момента не е възможна. „Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре”, посочва още Радослава.

Тя поясни, че няма връзка с него още от 29 април. Но се надява, че той е жив и е в базов лагер, където имало условия за оцеляването му. Издирването на Боян е в ход, са уверили властити и уточнили, че са намерили палатката му.От Министерството на външните работи съобщиха, че вчера в посолството на България в Пекин е постъпила информация, че алпинистът е в неизвестност от 3 май.

 Пред bTV Ненова заяви, че Боян Петров е тръгнал един ден преди останалите, така че когато те са стигнали до третия лагер, в този момент той най-вероятно се е качвал към върха.







„Те са решили да не остават, защото времето им се е сторило тежко. Той – вероятно заради лошото време или нещо друго, не е могъл да слезе. Сателитният му телефон е в долу в базовия лагер, така че не могат и да го чуят”, каза пред bTV Радослава Ненова.

„За такава височина е много дълъг период от време, там всичко трябва да е бързо, но пък останалите от експедицията казаха, че в един по-долен лагер има достатъчно храна, кислород – всичко за оцеляване, така че си представям, че просто може би е стигнал до този лагер и чака да се оправи времето, за да слезе още по-надолу”, отбеляза тя.

 

Алпинистът е забелязан на 3 май да се движи по стената на върха, но оттогава няма връзка с него. Два дни по-късно украински алпинисти и трима пастири пристигнали в третия базов лагер на път за върха, където открили палатката на Боян Петров отворена, със спален чувал, покрит със сняг.

 

Партньорът му в експедицията Клайн Дейвид уточни, че ситуацията е тревожна, но не трябва да се правят прибързани заключения. „Има и други случаи, в които алпинисти са се връщали в базовия лагер с голямо закъснение, защото са минали по различен маршрут. Не трябва да изключваме тази възможност”, посочи Клайн Дейвид пред италианската телевизия „Монтаня”.

 

 В посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г., съобщиха от българското Външно министерство.

 

 Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души – един унгарец, петима италианци и четирима водачи от непалски произход.

 

Според получената информация неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина.

 

Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалният чувал без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

 

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч местно време от лицето за връзка от района на Шиша Пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша Пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

 

Служители на асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

 

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая, допълват от МВнР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5287 |25.04.2018 Нови обвинения за Десислава Иванчева и Биляна Петрова . 8| 8021 |18.04.2018 Любен Петров за Фрог: Падение е за Лукарски да се пази с охрана от хората си . 2| 5911 |10.04.2018 Д-р Д. Петров за Фрог: Жени Начева излъга д-р Грозев за още пари за болниците . 2| 7450 |26.02.2018 Д-р Д. Петров за Фрог: Жени Начева е отговорна за дълговете на НЗОК, да си подаде оставката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads