Реклама / Ads
5| 3045 |21.05.2024 НОВИНИ

Амал Клуни е ключова фигура в искането за арест на Нетаняху

.
В понеделник Международният наказателен съд (МНС) в Хага обяви, че ще поиска заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и неговия министър на отбраната Йоав Галант. Освен това съдът призова и за ареста на трима ключови лидери на Хамас.
 

МНС обвинява всички тях във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Заповедта идва от главния прокурор, 53-годишния британски адвокат Карим Хан, но той не е взел решението сам. Той е разполагал с редица високопоставени наказателни адвокати, които са го консултирали с обширни доклади, изготвени в продължение на няколко месеца. Един от тези ключови адвокати е била Амал Клуни.

 

46-годишната британка от години е известна в работния си кръг със съдебните си дела на високо ниво, въпреки че по това време е известна с моминското си име Аламудин. Тя навлезе в светлината на международното внимание, когато започна връзка с известния актьор Джордж Клуни през 2013 г., а собственият ѝ звезден статус се увеличи след сватбата им, състояла се във Венеция с големи фанфари през септември 2014 г. Двойката има близнаци - Ела и Александър, които са на почти седем години, пише El Pais.

 

И Амал, и Джордж Клуни винаги са били позиционирани на страната на демократите - с чести и остри критики срещу бившия президент Доналд Тръмп - и са участвали в различни политически и хуманитарни каузи. Но не много хора знаеха, че адвокатът е достигнал такива нива на влияние.

 

От месеци насам има хора, които се чудят къде е двойката и защо не се изказва за войната между Израел и Хамас, започнала на 6 октомври - особено Амал, заради професията ѝ и факта, че е ливанка по рождение, макар да е израснала в Обединеното кралство (учила е право в Оксфорд). Двойката има фондация, Фондация "Клуни за справедливост" (CFJ), и прояви ангажираност към жертвите на войната в Украйна, но запази мълчание по отношение на конфликта в Близкия изток.

 

Едва сега стана ясно, че през всичките тези месеци юристката се е фокусирала върху експертен доклад за МНС.

 

В изявлението, придружаващо доклада, публикувано от нейната фондация, юристката обяснява, че "преди повече от четири месеца прокурорът на Международния наказателен съд ме помоли да му съдействам при оценката на доказателствата за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Израел и Газа. Аз се съгласих и се присъединих към група от международни правни експерти, които да се заемат с тази задача. Заедно участвахме в обширен процес на преглед на доказателствата и правен анализ, включително в Международния наказателен съд в Хага."

 

Въпреки различния ни личен опит, нашите правни заключения са единодушни. Единодушно определихме, че Съдът е компетентен по отношение на престъпления, извършени в Палестина и от палестински граждани. Единодушно стигнахме до заключението, че има основателни причини да се смята, че лидерите на Хамас Яхия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания са извършили военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително вземане на заложници, убийства и престъпления, свързани със сексуално насилие. Единодушно стигаме до заключението, че съществуват разумни основания да се смята, че министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната на Израел Йоав Галант са извършили военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително гладуване като метод на водене на война, убийства, преследване и изтребление", се казва в изявлението.

 

Адвокатката обяснява, че е взела решението да участва в този панел, защото твърдо вярва в закона и в "необходимостта да се защити животът на цивилните". Тя отбелязва, че "законът, който защитава цивилното население по време на война, е разработен преди повече от 100 години и се прилага във всяка държава по света, независимо от причините за даден конфликт".

"Като адвокат по правата на човека никога няма да приема, че животът на едно дете има по-малка стойност от живота на друго. Не приемам, че който и да е конфликт трябва да е извън обсега на закона, нито че който и да е извършител трябва да е над закона. Ето защо подкрепям историческата стъпка, която прокурорът на Международния наказателен съд предприе, за да въздаде справедливост на жертвите на зверства в Израел и Палестина."

 

В продължение на повече от 20 години Клуни участва в редица различни каузи. Работи в престижна лондонска адвокатска кантора, специализирана в областта на правата на човека, наречена Doughty Street Chambers, а също така е извънреден професор в Колумбийския университет по право в Ню Йорк. Сътрудничи на прокурор Хан от три години, когато той я моли да действа като специален съветник за наблюдение на хуманитарната криза в района на Дарфур. В допълнение към създаването на фондацията, която носи имената им през 2016 г., двойката е направила многобройни дарения чрез нея, като например 1 млн. долара, които са дали през 2017 г. за борба с расизма и престъпленията от омраза в Съединените щати, проект за помощ за осигуряване на училищно образование на 3000 деца на сирийски бежанци в Ливан, контрол на въоръженията или приемане на иракски бежанец, бягащ от Ислямска държава, в собствения им дом. Адвокатът е работил и по международни дела, като например дългогодишния граничен спор между Виетнам и Камбоджа, по връщането на гръцки скулптури от Британския музей в Гърция; както и по признаването на арменския геноцид.

 

Тя също така казва, че "моят подход не е да предоставям текущ коментар на работата си, а да оставя работата да говори сама за себе си. Надявам се, че свидетелите ще съдействат на продължаващото разследване. И се надявам, че справедливостта ще възтържествува в един регион, който вече е пострадал твърде много.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2552 |21.05.2024 Официално: Пенсиите скачат с 11% , токът - без драматично поскъпване . 5| 9460 |21.05.2024 Страните от ЕС приеха план за замразените руски активи . 2| 8576 |21.05.2024 Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Заповед за арест би била без реални последици за Израел, но би разклатила охолния живот на лидерите на Хамас . 0| 26722 |21.05.2024 Поетът Кирил Кадийски за ФрогНюз: НАРОДЕ-Е-Е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads