Реклама / Ads
1| 5086 |02.11.2023 НОВИНИ

Анаеробната инсталация в Русе се изгражда с бързи темпове

.
С бързи темпове в близост до регионалното депо в Русе се изгражда една от най-иновативните анаеробни инсталации в България. В нея от разделно събрани органични отпадъци ще се произвежда биогаз, течен и твърд торфен подобрител (диджестат), и амониев сулфат.
 

В приключващия оперативен период на ОПОС 2014-2020 г. са включени 3 приоритетни проекта за анаеробно разграждане на биологични отпадъци от домакинствата в страната. Проектът в Русе е в най-напредналия етап на изграждане спрямо останалите и ще бъде завършен в рамките на годината.

 

         „В програмата ми за управление в тези 4 години заложих изграждането и работата на анаеробна инсталация, затова и настоявах този отговорен проект да бъде завършен. Изпълняваме го заедно с общините Тутракан, Ветово, Иваново и Сливо поле и преминахме през много трудности. Щастлив съм, че работата върви с пълна сила и се надявам накрая русенци да можем да се похвалим не само с работеща инсталация, но и с хиляди тонове по-малко отпадъци на депо и милиони спестени средства“, заяви Пенчо Милков..

         Произведеният биогаз ще бъде оползотворяван посредством когенератори, които от своя страна ще произведат електрическа и топлинна енергия. Оставаща зелена енергия ще отиде към електропреносната мрежа и ще бъде достатъчна за захранването на нуждите на 10 000 домакинства.

         „Имаме уникална инсталация, която беше постигната благодарение на труда на инженерни екипи от България, Франция, Германия, Австрия и Белгия”, каза Християн Николушев, ръководител на проекта.


.

Новото съоръжение ще помогне на РСУО-Русе за намаляване на количествата депониран отпадък и преобразуването му в продукти, които ще се върнат в кръговата икономика на страната.

 


.

 

         Дейността е част от проект „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Регионално сдружение за управление на отпадъците Русе“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ (Приоритетна ос 2 „Отпадъци“), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и с национални средства.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4391 |02.11.2023 Делян Добрев: От "Лукойл" ни "дерат не една, а две кожи" . 2| 4837 |02.11.2023 „Колегата е натиснал грешния бутон". Проговори собственикът на фирмата, отговорна за BG Alert . 7| 23657 |02.11.2023 Британското разузнаване: След загубата на няколко С-400 в Украйна, Русия ще отслаби ПВО на други места . 24| 10424 |02.11.2023 Ген. Валерий Залужни пред The Economist : Войната е в задънена улица, става окопна и може да се проточи с години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads