Реклама / Ads
6| 5126 |12.12.2015 НОВИНИ

Анализатор: Европа не е готова за тихата военна революция на Русия

.
Владимир Путин
Европа не е готова за тихата военна революция на Русия, смята анализаторът от Европейския съвет за външна политика Густав Гресел.
 

Русия е изпълнила мащабни военни реформи, за да се създаде по-професионална и боеспособна армия. Тя може бързо да ги разположи в чужбина, подкрепени от експертни познания в нетрадиционните бойни тактики, както и от подривна и пропагандна дейност.

 

Западът е схванал погрешно реформите в руската армия, което е довело и до опасното подценяване на руския военен потенциал по време на  украинската криза.

 

Гресел предупреждава, че страните от постсъветското пространство са уязвими от Русия, ако бъдат изолирани от Запада. Австрийският анализатор подчертава, че Европа трябва да разработи единен политически отговор на руския експанзионизъм, включително и координирана позиция по отношение на ядреното възпиране и подготовката за хибридни сценарии. Помощ ще трябва да има и от САЩ, но ключова роля ще имат европейските агенции, цитира го БНР:

Реакциите на доклада и в Берлин и във Варшава бяха подобни. Имаше шоков ефект. Дори и не тези, които отговарят за планирането на военните действия, а европейските политици са били наясно. Не са го смятали за приоритет, но много се надявам, че те биха се събудили. Влагам най-доброто, за да ги разтърся. С бежанската криза и въпросът за Шенген, вместо да увеличаваме дела си в отбраната, като че ли се отдръпваме. Модернизацията, доктрините им и всеки сценарий, който разиграват генералите, е с ясен противник – НАТО. Руската реакция на доклада беше – ние се връщаме и западният враг се страхува от нас. Това поне казва пропагандата.


Гресел смята, че Русия би имала повече проблеми със санкциите, които Украйна е наложила на Москва, отколкото онези, които ЕС ѝ е наложил:

Русия е много зависима от Украйна и това би поставило свой отпечатък на операцията на Русия в Сирия. Например, двигателите на самолетите, които Москва използва за операциите си, трябва да бъдат изпращани периодично в Украйна. За проверка, което сега няма да се случи. Русия изпитва трудности да замести украинските продукти за своята отбрана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4117 |12.12.2015 Миков: Всяка опозиция трябва да е готова за избори . 8| 4265 |11.12.2015 Дончев: Ще връщаме европари, ако по стадионите пасат крави . 0| 4333 |07.12.2015 Йотова: ЕС е водил разговори за изпращането на 500 000 бежанци от Турция в Европа . 3| 4137 |07.12.2015 Станишев: Искаме мониторинг за изпълнението на Младежката гаранция в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads