Реклама / Ads
3| 4256 |30.10.2023 НОВИНИ

Анализаторът Пламен Димитров: Ще има ли нови лидери на ПП и БСП след кметския вот?!

.
Пламен Димитров
В резултатите от вчерашните местни избори няма особена драма, поради което те няма да разглобят управленската конфигурация на национално ниво. По всяка вероятност ПП-ДБ печелят най-важния кметски пост – този в София, плюс повечето столични райони. ГЕРБ също си вземат своето и сигурно ще удържат лидерската си позиция в четири от шестте най-големи града в страната – Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Дори и БСП има с какво да се похвали, защото отново ще има кмет в Русе.
 

„Възраждане“ навлиза масирано в общинските съвети, а ДПС си пази своите крепости.

 


Най-важната последица от местния вот е навлизането на три нови лица в политиката, като начало в столицата, а впоследствие вероятно ще разширят амбициите си на национално ниво. Кметската надпревара в София бе политически дебют за кандидатите, които събраха най-много гласове – Васил Терзиев, Ваня Григорова и Антон Хекимян. Нито един от тях не е член на партиите, които ги издигнаха.


Технократът Васил Терзиев сложи окончателен край на историческата вражда от 90-те години на миналия век между антикомунисти и бивши комунисти. Цялата му рода по възходяща линия е работила в Държавна сигурност, но резултатите от вота показаха, че днес малцина смятат това за важно. 34 години след края на комунистическото управление вече се гласува за личността, а не за сенките на нейните живи и умрели роднини. Терзиев печели, защото е много успешен млад бизнесмен, но най-вече заради това, че зад него застанаха партиите с най-голямо влияние в София – „Продължаваме промяната“, коалицията Демократична България и „Спаси София“. И понеже сегашният лидер на най-голямата от тези формации – Кирил Петков, загуби своя първоначален политически блясък, когато се оглеждаме за негов потенциален заместник няма как Терзиев да не бъде първата личност, върху която се спира погледът ни. Неговата харизма е средна хубост, но тепърва му предстои да набира популярност, защото като столичен кмет ще е постоянно под прожекторите (ако бъде избран, разбира се). Той очевидно има големи политически амбиции, а също така и пари и влияние сред бизнес-кръговете, за да финансира кампаниите си. Така че, Терзиев може да стане новият лидер (първоначално неформален) в електоралната ниша на по-младите, либерални, предприемчиви българи, които се чувстват граждани на света.


В лявата част на политическия спектър пък изгрява звездата на Ваня Григорова (тук да припомня, какво писах още преди 2-3 години – че единственият шанс за съживяване на БСП е да си изберат за председател Ваня Григорова или един от двамата Ивохристовци). И при социалистите ситуацията е идентична като тази с „Продължаваме промяната“ – сегашният лидер вече не вдъхновява и не тегли партията напред. Корнелия Нинова получи звучен шамар в неделя, след като пернишкият кмет, когото тя изгони от БСП, пристана на ГЕРБ и бе преизбран с рекорден резултат за всички областни градове. Говоренето на Ваня Григорова ни припомня това, което наричаме „автентична левица“ – тя разказва как ще изгони частниците от всички комунални дейности в София и ще защитава трудовите хора. Ако калибрира реториката си спрямо националната политическа сцена, тя със сигурност ще повтори същото и за управлението на държавните финанси. И най-важното – за разлика от Корнелия Нинова, г-жа Григорова не е прегърнала програмата на ВМРО и не говори под път и над път за джендъри, за Истанбулската конвенция и за Северна Македония. Ни най-малко не споделям убежденията на левите хора в България, но мисля, че те имат нужда от лидер като Ваня Григорова. Остава да се реши в каква институционална форма могат да се реализират политическите амбиции на бившата синдикалистка – дали да влезе в БСП и да я оглави или пък да създаде нова партия, която да привлече отломките от социалистическата формация.

 

Третият нов участник в българската политическа игра – Антон Хекимян, не влиза в нея с летящ старт, а с фалстрат под формата на трето място в кметския вот. Въпреки това той на първо време става общински съветник и вероятно има обещание от Бойко Борисов за бъдеща политическа кариера, надхвърляща Общинския съвет. Хекимян не ярка фигура, но нима Тома Биков е такава, че да се изявява като говорител на ГЕРБ по всякакви въпроси? Така че бившият журналист може спокойно да се явява по телевизионните студия като острие на ГЕРБ и ще бъде по-успешен от хора като Биков.


Пламен Димитров

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4307 |30.10.2023 Строително скеле се срути и уби четирима българи в Германия . 10| 3898 |30.10.2023 Протест на творците за Деня на будителите срещу ниските възнаграждения . 5| 4565 |30.10.2023 Бонев: Ако не са лъгали по време на кампанията, ще ни подкрепят в СОС . 12| 10307 |30.10.2023 Кметската битка: Какво показват резултатите на ЦИК?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads