Реклама / Ads
1| 4390 |14.12.2023 НОВИНИ

Ананиев: Разпространени лекарства дават фалшив положителен резултат за наркотици, трябват нови правила

.
"За съжаление има случаи, в които някои широко разпространени у нас лекарства, могат да доведат до фалшив положителен резултат. Обикновено резултатите се опровергават след кръвен тест във ВМА, който обаче може да отнеме месеци. Трябва да се стремим към златната среда – между строг контрол над нарушителите, но без това да нарушава правата на останалите граждани".
 

Това пише във Facebook заместник-председателят на Комисията по транспорт в Народното събрание Настимир Ананиев.

 

"Възможно решение е въвеждането на количествен измерител (норма) за съдържанието на веществото, както и за въздействието му върху водача. При алкохола нещата са ясни – там при норма 0.5 промила и нагоре количеството влияе върху състоянието на водача и има тежки наказания, а при 1.2 промила и нагоре се носи и наказателна отговорност. При сегашните тестове за наркотици такава норма липсва. Това е и част от голямата “след употреба” и “под влиянието на”, смята той.

 

"Говорейки за правила, служителите на МВР, които следят за нарушители и управляват служебни автомобили, би трябвало да дадат личен пример и да се тестват за наркотици и алкохол в началото и в края на изпълнението на служебните си задължения. Темата е комплексна и дълга, но трябва да я изчистим, като разбира се може и да ползваме добри европейски практики", посочва Ананиев.

 

"Тестът за наркотици за шофьори продължават да са актуална и много разисквана тема. От една страна, категорично смятам, че хората, които не са опасни на пътя, не бива да понасят несправедливи санкции. От друга страна, трябва да направим всичко възможно да защити съвестните шофьори, пешеходците и всички останали участници в движението от безразсъдните нарушители", казва той и обяснява:

 

"Устройството, което се използва у нас при проверка на пътя за засичане на дрога в организма, е DrugTest5000. Тестът е одобрен за използване в ЕС. Чувствителността му се измерва в нанограм на милилитър (ng/mL) и дава минималното количество наркотично вещество, което дава положителен резултат.


За съжаление има случаи, в които някои широко разпространени у нас лекарства, могат да доведат до фалшив положителен резултат. Обикновено резултатите се опровергават след кръвен тест във ВМА, който обаче може да отнеме месеци. В това време нароченият за нарушител може да изгуби книжката си, да му конфискуват и дерегистрират автомобила, да понесе глоба и други. А да не говорим за стреса, който човек изпитва от обвинението, че е шофирал под въздействието на наркотици. Добрата новина е, че правителството е в процес на закупуването на нова техника, която ще ускори получаването на кръвни тестове до десетина дни, което е част от решението свързано с темата справедливост".

 

ФрогНюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 10969 |14.12.2023 Ами паметникът на Ботев във Враца? Ето само част от монументите, разрушени от комунистите . 7| 4340 |14.12.2023 От БСП настояват за оставката на областния управител на София . 11| 4739 |14.12.2023 Путин загуби ума и дума, когато се сблъска с генерирана версия на себе си . 0| 5964 |14.12.2023 Арести в Дания на няколко души, заподозрени в подготовка на атентат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads