Реклама / Ads
4| 4091 |12.12.2018 НОВИНИ

Анатолий Макаров: „Турски поток“ е ключов за Русия, вероятно ще мине през България

.
Руският посланик у нас Анатолий Макаров. Източник: БГНЕС
”Турски поток” вероятно ще минава през България, това е един от ключовите проекти за Русия. Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите „Турски поток“ и „Северен поток“.
 

Това заявява руският посланик Анатолий Макаров на годишната си пресконференция пред български медии, съобщава БГНЕС.

 

Един от ключовите проекти за Русия е развитието на „Турски поток“. Запитан дали има промяна в маршрута след срещата на Путин и Ципрас, Макаров заяви, че планът остава, както са го обявили руснаците, а именно през България.

 

Дипломатът няма официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Все пак, по думите му, варианти не липсват и лично той не изключва нито един от тях „Пак казвам, срещата между двамата няма окончателен характер и решения, просто разговори“.

 

Руският посланик разкри, че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите „Турски поток“ и „Северен поток“.

 

Макаров отговори на въпрос дали Русия се страхува от конкуренцията на американския втечнен газ в България и в Европа като цяло.

 

"Не мога да кажа, че Русия се страхува, защото американският газ се търгува по-скъпо в Европа в сравнение с цената, която го доставя Русия", посочи той.

На въпрос дали Русия е готова да отговори на американския политически натиск срещу Северен и Турски поток дипломатът обясни, че засега не вижда никакви сериозни причини това да има негативни последствия.

 

Никой не се съмнява от ползите от руския газ, но икономиката пада жертва на политиката. Ситуацията наистина никак не е проста и лесна. Политиката тук е излишна, това все пак са търговски проекти, уточни Макаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4350 |07.12.2018 Путин: „Турски поток” може да мине през Гърция . 5| 4003 |30.11.2018 Теменужка Петкова: Втората тръба на „Турски поток” ще мине през България . 0| 3664 |29.11.2018 „Интерфакс”: Тръбата на „Турски поток” през България ще се забави поне година . 15| 4224 |28.11.2018 Руският посланик Макаров: Русия не иска да воюва с братския украински народ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads