Реклама / Ads
5| 2957 |29.04.2023 НОВИНИ

Андреева: Спряганите имена за проектокабинета на ПП-ДБ бяха тест за електората, не ръка към ГЕРБ

.
Цветанка Андреева
Това е тест за електората, поддръжниците и как ще се възприеме от различните парламентарни представители. Тества се дали силно обвързани политически лица могат да бъдат предложени в кабинет на малцинството. Това не е подадена ръка към ГЕРБ. Тестваха дали най-ярките политически лидери ще получат подкрепа, ако бъдат предложени в изпълнителната власт.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия политологът Цветанка Андреева.

 

Повод за коментара й са въпросителните, които съществуват около бъдещ кабинет в рамките на настоящия парламент. Преговорите по политики между ПП-ДБ и ГЕРБ продължават, като в рамките на разговорите се появи своеобразен ултиматум от страна на Бойко Борисов ПП-ДБ да покажат състав на правителство, преди обаче да получат мандата.

 

Кирил Петков заяви, че това ще се случи във вторник, но междувременно се появи информация, че в проектосъстав на кабинет ще влязат той, Асен Василев, Атанас Атанасов и Весела Чернева. От ПП-ДБ заявиха, че "няма да коментират слухове".

 

Борисов обаче призова лидерите да се оттеглят от изпълнителната власт, както е направил той.

 

"Това беше един ход по посока на неприличното предложение, което заявиха, че ще направят - че втората политическа сила ще направи правителство без участието на първата политическа сила. Това е нонсенс. То няма основание в политическата практика. Не мисля, че Борисов е кандисал. Колкото и да натискат, това е прекалено неприлично предложение. ПП-ДБ се намират в цугцванг", смята Кольо Колев.

 

Според Христо Панчугов надеждата е, че ГЕРБ ще склонят и ще подкрепят правителство на малцинството.

 

"Проблемът на такова е, че изисква гъвкава подкрепа, да създава плаващи мнозинства в името на някакви политики. От тази гледна точка въпросът не е дали ГЕРБ ще го подкрепи, а дали има хора в него, които са способни да правят това. Има два възможни подхода. Нито един от двата не е на фокус. Единият вариант е да направят нещо заедно и лицата, които отговарят за това. Вторият подход е да се каже, че не искат с никого, самодостатъчни са, имат план и ще го правят стъпка по стъпка. Правят се и двете едновременно и не виждам как е възможно да сработи подобна стратегия", коментира той.

 

“Има сценария, който е успешен за всички. Свикнали сме да слушаме как ПП-ДБ знаят по-добре какво да правят. Единственият случай, в който те се оказаха в такава позиция, свърши катастрофално. Обществото не е сигурно те знаят ли какво правят. Единственият разказ е този за успеха - че ще бъдат постигнати с малки стъпки големите цели. Въпросът е да са поставени ясно, да бъдат защитени и реализирани. Това може да ни извади от ситуацията на въображаеми сценарий”, посочи още Панчугов.

 

За Панчугов такъв “бърз успех за разказа на ПП-ДБ” ще бъде главата на главния прокурор, но въпросът е могат ли да я вземат. 

 

“Всички провали на ПП-ДБ до този момент идваха от това, че са “за” съдебна реформа, но Гешев пречи. Ако се постигне споразумение за това и приемем, че има механизми това да се случи, това ще е бърз успех. Въпросът е възможно ли е и част от сделката ли е”, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2604 |28.04.2023 Лорер за спряганите имена за министри: Не коментирам слухове . 9| 2939 |28.04.2023 Биков си помислил, че списъкът с имената на кабинета на ПП-ДБ е спекулация . 13| 2730 |28.04.2023 Теменужка Петкова: Изтеклите в публичното пространство имена на министри ми стоят като шега . 1| 3368 |08.04.2023 ЦИК обяви имената на новите депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads