Реклама / Ads
0| 3098 |24.03.2022 НОВИНИ

Андрей Янкулов за двойния стандарт на прокуратурата

.
Андрей Янкулов
В никакъв случай проблем сам по себе си не може да бъде фактът, че прокуратурата започва разследване на министър.
 

Обаче проблем може да бъде как го започва. По непридружен с никакви документи сигнал от гражданин (т.е. разказ от един човек), който е пуснат "по бързата писта" - няма я обичайната в такива случаи предварителна проверка за изясняване на достоверността на изложеното в сигнала, няма нищо. Незабавно от Спеца е констатирано наличието на достатъчно данни за извършено престъпление и наказателното производство започва.


Как ще се развие? Има един господар на разследването - прокурорът. Може светкавично, може бързо, може бавно, може да не мръдне, може министърът утре да бъде привлечен като обвиняем за всичко, за което някой там реши, както и на базата на каквито и да е от гледна точка на достатъчност доказателства - тази преценка не подлежи на никакъв външен контрол за законосъобразност.


Само за сравнение: по "Осемте джуджета" (където имаше разкази на повече от един човек, подкрепени от извадки от електронна комуникация и куп документи) разследване на фактите от филмите не беше образувано, ами започна именно една нескончаема предварителна проверка, за да се изяснявало тепърва има ли достатъчно данни за извършено престъпление, та да започне разследване. Още няма официално оповестяване на резултат от тази проверка, близо две години по-късно. При цялата прозрачност на подопечната му институция, според Иван Гешев.


В самите "Осемте джуджета" разказахме как след среща с Петьо Еврото и задължаването на съпургата му Любена по запис на заповед за близо 3 милиона лева, Илия Златанов подава сигнал до Спеца, който по абсолютно същия маниер е пуснат "по бързата писта" - незабавно образуване на разследване, разпити, претърсвания и арести на опонентите му в спора за семейния бизнес в рамките на дни. След като преди това в продължение на години същите факти са се изяснявали в различни производства в различни прокуратури без сянка на подобен скоростен процесуален резултат.


Така че настоящият случай е поредното проявление на този двоен стандарт, който може да съществува заради недобросъвестността на упражняващите съответните правомощия и липсата на възможности за какъвто и да е външен контрол върху това как го правят.

 

Бившият прокурор Андрей Янкулов, Фейсбук
 
 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2887 |23.03.2022 Андрей Гюров: Имам опита да преведа БНБ през тези критични времена . 0| 3508 |22.03.2022 Демерджиев: Странен е двойният стандарт на прокуратурата в зависимост от това кой се разследва . 0| 2899 |22.03.2022 Андрей Янкулов: Порочно е схващането, че ако няма арест, все едно няма разследване . 0| 3281 |19.03.2022 Андрей Гюров от ПП: Прокуратурата доказа, че ще саботира всякакви действия срещу корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads